• Overnatning i naturen

Giv plads til andre, hvor der er plads til afstand

Coronavirus/COVID-19 i Danmark betyder, at flere for tiden færdes ude i naturen. Dette gælder også på statens naturområder, hvor vi oplever flere besøgende end normalt.  Naturstyrelsen opfordrer til, at vi alle hjælper hinanden til, at flest muligt kan få en god oplevelse i naturen. Giv derfor gerne plads til andre, hvis du kan - også selvom du har booket på forhånd. Det er som altid vigtigt, at du følger myndighedernes krav og anvisninger til, hvordan du beskytter dig selv og andre imod coronasmitte og kun giver plads til andre, hvis der er plads til afstand. Læs mere på coronasmitte.dk.

Naturstyrelsen giver dig mange muligheder for at holde ferie i naturen - også om natten.

Sov i skovbunden - uden telt

Du må gerne overnatte i skovbunden på Naturstyrelsens arealer - i en sovepose, med et tæppe eller et regnslag eller i en hængekøje i et træ eller lignende - dog uden at beskadige træer, f.eks. deres bark, som især er sårbar om foråret. Hvis du ønsker at sætte et regnslag eller en tarp op, så den får samme funktion som et telt, må det kun ske i skovene med fri teltning eller på en af lejrpladserne.

Find et sted at overnatte på kortet

På kortet nedenfor kan du se mulighederne for at overnatte på Naturstyrelsens arealer. På siderne for Fri teltning, Primitive overnatningspladser, Lejrpladser osv. kan du læse, hvilke regler du skal følge, når du er på nattur i naturen.

Dobbeltklik på kortet for at zoome ind på det område, hvor du er interesseret i at overnatte. Klik på ikonet for at læse mere.

Pas på ilden

Når naturen er tør, øger det risikoen for naturbrande. Hvis kommuner indfører forbud mod brug af åben ild, gælder det også på Naturstyrelsens arealer.

Læs mere om brug af åben ild

Skal jeg booke?

Fri teltning, Primitive overnatningspladser uden shelter er ikke muligt at booke. 

Hvis du vil overnatte på en af de store lejrpladser, skal du reservere plads. Book kun efter behov — og husk at aflyse din booking, hvis du alligevel ikke har brug for pladsen.  

Book en lejrplads på Book i naturen

Vær opmærksom på, at det ikke er lovligt at udvise støjende adfærd, herunder benytte radioer, højttaler, musikinstrumenter o.a. på en støjende måde.

Fri teltning

Naturstyrelsen har over 200 skove, hvor du må slå dit telt op for natten overalt - uden at spørge om lov først. For at det ikke skal udvikle sig til campingpladser, må du dog højst anvende 3-mandstelte, slå to telte op samme sted - og du må kun overnatte én nat, før du drager videre til et nyt sted. 

Se skove med fri teltning

Primitiv overnatningsplads

Naturstyrelsen har i mange skove pladser, der er anlagt til overnatninger med telt, tarp eller lignende konstruktioner. Overnatningspladsen kan ligge i en lysning og er ofte markeret med en rød pæl. Der er som regel en bålplads og i visse tilfælde også en vandhane. Der kan være mindre shelters på små lejrpladser. Man kan ikke booke primitive overnatningspladser – det foregår efter først-til-mølle-princippet. Du må ikke benytte pladsen til mere end 2 overnatninger i træk.

Primitiv overnatningsplads

Lejrplads

Naturstyrelsen tilbyder lejrpladser til større grupper, f.eks. spejdere, skoler og børneinstitutioner. Pladserne kan have shelters, men det kan også bare være en stor eng med bålplads, ofte med adgang til drikkevand. Store grupper skal altid booke store lejrpladser på forhånd for at have fortrinsret til pladsen.

Der kan være begrænsning på, hvor mange nætter, man kan booke pladserne afhængig af hvor søgt pladsen er, årstiden, størrelsen etc. – hvordan vil i givet fald fremgå i forbindelse med bookningen.

Lejrplads