Biodiversitet i private skove – forvaltning og forretningsperspektiver

Den årlige studietur i LIFE Open Woods projektets private lodsejernetværk blev afholdt i oktober. Dagens fokus var forvaltning af biodiversitet i skov og forretningsperspektiver for private skovejere

LIFE Open Woods har et netværk for private lodsejere. Formålet med netværket er at bidrage til dialog og vidensdeling mellem offentlige natur- og skovforvaltere og private skovejere samt konsulenter som forvalter private skove. I LIFE Open Woods projektet arbejder vi målrettet med at konvertere produktionsløvskove til urørte skove med mange mikrohabitater og høj diversitet i skovstruktur og arter.

Vi vil gerne bygge en videnskanal mellem offentlige og private forvaltere, og derigennem få have private skovejeres inputs til, hvordan fremtidige statslige tilskudsordninger kan sammensættes. Hvilke forhindringer ser private skovejere og konsulenter i de nuværende ordninger? Hvordan kan vi overkomme disse forhindringer? De informationer vil vi gerne indsamle via netværket.

I oktober afholdtes den årlige studietur i netværket. Overskriften for studieturen var Forvaltning af levesteder for vedboende insekter. Netværket besøgte Bidstrup Skovene og Vesterskoven på Midtsjælland. Bidstrup er en statsligt ejet skov som deltager i LIFE Open Woods projektet. Vesterskoven er privatejet og arbejder med konceptet Artsrig Driftsskov i samarbejde med Skovdyrkerne Øerne og København ZOO.


Netværket på besøg i Bidstrup Skovene. Foto: Kasper Grønbech Andersen

På turen blev en række tiltag fremvist og diskuteret. Der blev fremvist veteraniseringer, både generelle og veteraniseringer målrettet skovlevende flagermus. I LIFE Open Woods projektet veteraniseres der både i kronen, rodnært og på stammen. Derudover anvender vi metoder som fordeler sig i kategorierne hulheder, mekaniske overfladeskader, og skader i kronen. Der blev diskuteret græsning og et areal, som græsses med geder, viste, hvordan denne type græsning kan holde ær-opvækst nede. Der blev fremvist artsfremmende tiltag i produktionsskov. Eksempler på dette er lysstilling i ær-bevoksning, etablering af paddevandhuller, rydning af arealer for at forbedre spredningsmuligheder for sommerfugle fra nærliggende skove. Formålet med dette er, at private skove kan indgå i et netværk og fungere som trædesten mellem populationer. Tiltagene i den private skov kan på sigt være med til at opnå fremtidige certificeringer inden for biodiversitet.

 
Geder kan medvirke til reduktion af opvækst af ær. Foto: Kasper Grønbech Andersen


Veteranisering af bøg i søjlehal. Foto: Kasper Grønbech Andersen

Der blev diskuteret hvorledes skovenes afledte ressourcer kan indarbejdes i fremtidens tilskudsordninger og certificeringer. Denne diskussion fortsætter på næste års studietur for det private lodsejernetværk. Dagens samtaler og diskussioner bar præg af en stemning og et ønske om at forøge anvendelsen af biodiversitetsfremmende tiltag, og samtidig en erkendelse af at der mangler moniteringsresultater på mange af disse tiltag.

I LIFE Open Woods projektet har vi et moniteringsprogram, hvor vi netop moniterer på effekter af skovstruktur, veteranisering, lysstilling, græsning og etablering af naturlig hydrologi. Rapporten udkommer i 2027.

For mere information om projektet se her, og følg projektet på LinkedIN.