Foto: Anni og Peter Nielsen.
Foto: Axel Mortensen.
Bynkefuglen begunstiges af spredte buske og træer, samt høje urter og store sten, der kan tjene som observations- og sangpost. Bynkefuglen kræver relativt store åbne arealer, og en kraftig tilgroning med buske og træer vil have en tydelig negativ effekt for fuglen.
Foto: Anni og Peter Nielsen.
Engpiberen begunstiges af spredte buske og træer, samt høje urter og store sten, der kan tjene som observations- og sangpost. Den kræver relativt store åbne arealer, og kraftig tilgroning med buske og træer har tydelig negativ effekt.
Foto: Gunnar Larsen.
Grønirisk findes på overdrev med spredt krat. Der skal være træer og buske til redeplacering, og åbent land hvor det er muligt at fouragere på jorden.
Grønirisken, der er en frøæder, begunstiges yderligere, hvis der findes frøstande af høje urter.
Foto: Eigil Ødegaard.
Gulbug findes oftest på overgangen mellem åbent og lukket græsningskrat.
Foto: Peter Dam.
Gulspurven findes på overdrev med spredt krat. Der skal være træer og buske til redeplacering, og åbent land hvor det er muligt at fouragere på jorden.
Gulspurven, der er en frøæder, begunstiges yderligere, hvis der findes frøstande af høje urter.
Foto: Anni og Peter Nielsen.
Gærdesangeren er insektæder.
Den kræver relativt højt og tæt krat.
Høgesangeren er en trækfugl, der ofte holder til lige i nærheden af en rødrygget tornskades rede.. Formentlig fordi rød tornskade meget aggressivt forsvarer sin rede, og derved også indirekte høgesangerens.
Den var tidligere udbredt over hele landet, men er siden forsvundet - sandsynligvis pga. tilgroning af overdrevene. Græsning vil sikre ynglesteder, såfremt arten genindvandrer til landet.
Foto: Axel Mortensen.
Rødrygget tornskade er yderst aggressiv og jager andre fugle væk fra sit territorium.
Den er tilknyttet naturtyper, hvor vegetationen er forholdsvis lav. Dens levesteder bør afgræsses, hvilket også medvirker til at øge insektmængden og dermed føden for den rødryggede tornskade, der overvintrer i Sydafrika, og er i Danmark fra maj til september.
Foto: Eigil Ødegaard.
Sanglærken er helt tilpasset det åbne land, og er den eneste fugl der findes stationært på det rene græsland. Afstanden til større træer skal være mindst 50 m for at lærken finder en lokalitet egnet.
Foto: Axel Mortensen.
Tornirisk findes på overdrev med spredt krat. Der skal være træer og buske til redeplacering, og åbent land hvor det er muligt at fouragere på jorden.
Tornirisken, der er en frøæder, begunstiges, hvis der findes frøstande af høje urter.
Vil ofte, sammen med gulspurv, dominere i åbent græsningskrat.
Foto: Anni og Peter Nielsen.
Tornsangeren er insektæder, og kan være tilstede når blot der er få spredte buske og træer.