Når det usynlige bliver synligt

”Når det usynlige bliver synligt” er et projektsamarbejde mellem Naturstyrelsen og Skanderborg Kommune, der sætter fokus på de mange klima-, natur og biodiversitetsprocesser i Anebjerg Skov.

Er det kunst, spurgte et ældre ægtepar forundret og stoppede op, mens vi løftede den sidste store terning af træ på plads ved stikrydset. Det må I meget gerne kalde dem, svarede vi.  

Siden oktober 2023 har man på en tur rundt i Anebjerg Skov kunne møde digte om træer, billeder af årets gang i skoven, lydfortællinger, en drikkevandsboring der ’ligger’ 61 meters langs skovbrynet, en storby for alle skovens små beboere, små hytter der som kikkerter peger på udsigter ind i og ud af skoven og seks store klimaterninger i træ.

Interventionerne er hver især enkle, og det er skovens karakter og indhold, der har inspireret til og været bestemmende for deres udformning og placering. Der er skilte, men de springer ikke umiddelbart i øjnene, og informationen har en mere poetisk karakter, end man er vant til med natur- og klimaformidling.

Intentionen er, at det æstetiske og poetiske udtryk aktiverer sanserne og vækker ens forundring over alt det, skovrejsning bidrager med til naturen, grundvandet og klimaet, uden at ændre oplevelsen af skoven som værende en skov.

Et eksempel på et oplevelsespunkt i skoven

Dette er et eksempel på en skiltetest fra en af interventionerne, du kan møde i skoven.

Storbyen

Summer, svirrer, kvidrer, knitrer, krabler, kvækker, smasker – naturens symfoni. Andre helt lydløse for vore ører, eller usynlige for vore øjne. Inden vi opdagede deres fravær, forsvandt de i hobetal i vores nærvær.

Et levested og voksested til dem, der er tilbage, flettes her af børn med kviste, kvas og grene. Stables og bøjes frem og tilbage. Her samles pollen, suges nektar, spindes spind, bygges reder, og der svampes, kubes, forpuppes og formuldes. En storby for naturens forunderlige genbrugsformer og livsformer.

Insekt-storbyen er bygget af kunstner Bent Vinkler og børn fra nærliggende skoler og børnehaver.

Du kan selv gå opdagelse i insektstorbyen - og de andre interventioner - i skoven og se, hvad du finder! 

Kort om projektet

Projektet opstod på initiativ fra Skanderborg byråd i 2021, der ønskede at ”etablere en klima- og miljøskov, hvor borgere kunne deltage i forskellige aktiviteter med fokus på klima, miljø og biodiversitet”. 

Skovens oplevelsespunkter er udviklet og implementeret i et samarbejde mellem alle de deltagende parter, som ud over Naturstyrelsen og Skanderborg kommune, rummer mange andre lokale bidragydere, herunder Skanderborg Forsyning, Skanderborg UCS10 (10.klassecenteret), Skanderborg Kunstråd, lokale skoler og børnehaver samt Arkitektskolen Aarhus, kunsthåndværker Bent Vinkler, kulturgeograf Emmy Laura Pérez Fjalland og arkitekt Maria Markman.  

Baseret på bidragydernes indspark på en fælles workshop blev visionen for projektet at gøre skovens processer omkring klima, miljø og biodiversitet synlige på en sanselig måde og ved at arbejde med skovens egne materialer.

Dette resulterede i udviklingen af en række oplevelsespunkter, du nu kan finde ude i skoven. 

Laget af interventioner skal give en ekstra dimension på klima, miljø og biodiversitet, til dem som ønsker det. Samtidig skal skoven forblive skov.

Formidling af interventionerne i skoven

Kontakt

Anders Busse Nielsen
Naturstyrelsen, projektleder
anbni@nst.dk
+45 51 33 06 92

Maria Molde
Skanderborg Kommune
maria.molde@skanderborg.dk 
+45 87 94 77 14