Hvor går man hen, når man gerne vil gå?
Januarvejret viser sig fra sin smukke side, og hvad er mere oplagt end at finde de gode støvler frem, fylde lidt proviant i rygsækken og drage ud på en gåtur i naturen.
Statens naturområder tæt på København er velbesøgte, men der er stadig god plads til at holde afstand derude. Især hvis man søger lidt væk fra de mest populære udflugtsmål.
Vi har her samlet en liste over længere vandreruter igennem hele eller dele af statens naturområder. Alle har det tilfælles, at de kan nås en kort køretur fra hovedstaden men enten bil eller offentlig transport og byder på et væld af varieret natur langs stierne.
- Parforceruten – 16 km
Afmærket 16 km rute gennem Dyrehaven og Jægersborg Hegn – smuk tur gennem verdensarven. - Folehave og Rungsted Hegn – 10 km
10 km smuk afmærket tur gennem løvskov. Planlæg din egen tur videre gennem Maglemosen, Trørød Hegn og Jægersborg Hegn til Jægerborg Dyrehave. - Rudersdalruten – 42 km
42 km rute, som man kan tage over flere dage eller nappe en del af. Forbinder mange af Naturstyrelsens skove nord for København. Stå af og på som du vil. - Københavns Befæstning langs Vestvolden – 15 km
Mellem Avedøre og Utterslev Mose strækker Vestvolden sig, som et næsten 15 kilometer langt lige militært voldanlæg. Anlægget er fredet, men åben for offentligheden og byder på et væld af spændende oplevelser. Nemt at finde vej - Langs Mølleåen fra Buresø til Strandmøllen – 40 km eller længere.
Følg Mølleåen fra dens udløb ved Ølstykke og helt til den løber ud i Øresund. - Øvre Mølleåsti – 20 km vandre- og cykelsti
20 km gennem smukke, afvekslende landskaber uden trafik langs Mølleåen mellem Farum St. og Ølstykke St. Nemt at komme af og på med cykel. - Furesøen rundt - 21 km
Rundt om Danmarks dybeste sø omkranset af rørskov og et rigt fugleliv. Kun 12 km fra Rådhuspladsen. - Rude Skov rundt – 9 km
Afmærket rute på 9 km gennem smuk løvskov med mange søer og rastepladser - Vestskoven – 10 km
9,9 km vandrerute i Vestskoven- På turen kommer man rundt i store dele af Vestskoven lige fra åbne arealer med det skotske højlandskvæg, gennem mørke granskove, ind mellem lys egetræer med græs og kratskov i bunden og forbi den idylliske landsby, Risby, og Vikingelandsbyen. Selvfølgelig skal udsigten fra toppen af Herstedhøje opleves – så sæt lidt tid af til komme derop!
- Farum Søsti - 10 km
Turen er 10 km lang og fører dig gennem forskellige naturtyper og giver dig mulighed for at opleve unik natur på en anderledes måde. For hver hele kilometer er der opstillet en sten, hvor der er indhugget et relief af et dyr eller en plante, som er typisk for området. Du kan læse mere om dem her i folderen. Hvis du følger ruten med uret, er der vejvisningssten med pile, de steder hvor der kan være tvivl om, hvilken sti du skal følge.
Hvis du er villig til at køre lidt længere:
- Bidstrup Skovene – 5-7 km
Bistrup Skovene er en stor sammenhængende offentlig skov. Landskabet er stærkt kuperet, og med søer, vådområder, moser, overdrev og græsningsenge samt marker midt i skoven byder området på et endog meget rigt og varieret dyre- og planteliv.
Se naturguiden for området
- Camønoen på Ulvshale og Nyord (Møn) 1-5 km
På nordspidsen af Møn ligger Ulvshale med strandenge, et fantastisk fugleliv, en skov med sære og sjældne træer og resterne af et fæstningsanlæg, der aldrig kom i krig.
Kombiner den 175 km lange Camønoen med lokale vandreruter eller tag en bid eller to.Ruterne er afmærkede.
Se naturguiden for området - Kongskilde – De sjællandske Alper – 1-5 km
Mellem Sorø og Fuglebjerg kan man opleve nogle af de mest dramatiske naturscenerier på Midtsjælland.
Kombiner lokale vandreruter og bestig Bjerget
Bemærk, at de sønære ruter kan være meget våde pga. høj vandstand i Tystrup Sø.
Ruterne er afmærkede.
Se naturguiden for området - Fodsporet – vandring på nedlagt jernbanelinje – i alt 48 km
Fodsporet er Sjællands længste sammenhængende natursti. Den 2,5 meter brede og 48 kilometer lange, asfalterede rute følger det gamle jernbanespor, som engang fragtede passagerer og gods mellem Slagelse, Næstved og Skælskør.
Ruten giver sig selv: Start i Næstved ved Herlufholm Idrætscenter, start i Slagelse ved Stationen, der er skiltet til Fodsporet. Start i Skælskør ved havnen. Der er skiltet til Fodsporet.
Se naturguiden for området - Avnø – åbne vidder og højt til himlen – 2-3 km
Den sydsjællandske halvø med den militære fortid er i dag et storslået naturområde med våde enge, vide udsigter og fugle i massevis. På stenrevet i fjorden ligger sæler og soler sig, når de ikke er i vandet efter fisk. Og himlen over Avnø er en attraktion, som hidkalder stjernekiggere fra nær og fjern.
Ruterne er afmærkede.
Se naturguiden for området - Hannenov- Ovstrupskoven
Skov, mose, sø og engarealer udgør tilsammen et stort skov- og naturområde midt på Falster på ca. 530 hektar. Find vej i skoven via kortet, ruterne er ikke afmærkede.
Start ved Virkethus, Virketvej 39, 4863 Eskildstrup. Især anbefales ”det røde spor” til Borremosen, kombineret med Virketvolden tilbage.
Se naturguiden for området
Coronavirus/COVID-19
Der er rig mulighed for, at du selv kan gå på opdagelse i naturen samtidig med, at du holder god afstand til andre, hvis du blot følger et par enkle råd.
Det er typisk på de kendte naturperler og i de bynære naturområder, at man kan møde mange andre besøgende. Derfor opfordrer Naturstyrelsen til, at man tænker i alternative steder, når man vil ud i naturen, for der er plads til alle i naturen og masser af oplevelser på de knap så kendte steder.