Mulig Naturnationalpark Skindbjerglund

Figur 1. Forslag til mulig Naturnationalpark Skindbjerglund på pt. 228 ha.

Hent beskrivelsen af den mulige naturnationalpark Skindbjerglund som udskriftsvenlig PDF

Natur

Det sammenhængende naturområde rummer en mosaik af naturtyper med naturlige overgange mellem lysåbne og skovbevoksede naturtyper. Skovnaturtyperne er domineret af egeskove, hvor de ældste ege er op til 300 år gamle. De tidligere juletræs-arealer er ryddet og henligger i dag som græsprægede arealer med potentiale til at udvikle sig til egentlige overdrev. Nåleskovsarealerne er overvejende plantet på tidligere hedearealer med spredte egetræer. Her udtyndes nåletræerne, så løvtræerne sikres lys og plads. De gamle ege sikres overlevelse ved lysstilling og veteranisering af de omkringstående unge bøge og ær. De lysåbne naturtyper består af overdrev, enge, hede, rigkær og sletter og afgrænses mod nord af Lindenborg Å.

Der er en stor artsrigdom på arealet, hvor det især er artgrupper, som er tilknyttet de gamle løvskove samt arter tilknyttet kilder i ådalen. Der er mange skovfugle, som ynglende hvepsevåge, sortspætte, grønspætte, ravn og natugle. Dertil kommer hyppig iagttagelse af både rød glente, havørn, kongeørn og fiskeørn i ådalen. 

Områdets historie

Den ældste del af Skindbjerglund skoven med gammel egeskov blev erhvervet i 1929 fra Lindenborg Gods. Siden er der opkøbt tidligere agerjorde og engarealer helt ned til Lindenborg Å. I 2019 blev naboejendommen Rise erhvervet (172 ha.) med gammel egeskov, nåleskov og tidligere agerjord med skovrejsning og juletræer, hede, overdrev samt engarealer.  

Beskrivelse af området

Skindbjerglund ligger omkring flere erosionsdale i den sydlige dalside i Lindenborg Ådal. Undergrunden består øverst af sand- og grusmoræne. Under istidslagene findes skrivekridt, som på skrænterne og i ådalens bund ligger tæt på terrænoverfladen og danner grundlag for en artsrig flora. For foden af skrænterne er der flere mindre kildevæld.  

 Nuværende anvendelse i ha
Løvskov91
Nåleskov33
Lysåben natur93
Våde naturtyper8
Andet4
Total228
Hegnslængde9 km


Særlige arter

Der er registreret i alt 611 arter i området. Heraf er 54 arter med på rødlisten som ”ikke almindelige”. De store artsgrupper er karplanter med 176 stk. fugle 133 stk. svampe 98 stk. sommerfugle 32 stk. og biller 32 stk.

Nogle af de mest sjældne arter er:

  • Ege-skovsmælder
  • langøret flagermus
  • Cinnobermuslinge-svamp
  • sødtduftende mørkhat
  • mønster-lædersvamp
  • sortmundet glanssvirreflue
  • topporesvamp
  • bøge-rødblad
  • brun kuldyne
  • fyrre-træsmuldsvirreflue
  • bleg skærmhat
  • brun træsmuldsvirreflue
  • og gul trådkantlav.

Helårsgræsning

Der har i over 25 år været græsning med kvæg i Skindbjerglund skoven. Tilsvarende har de lysåbne arealer på Rise ejendommen været afgræsset med kvæg i en lang årrække. Kvæget afgræsser fra omkring 1. maj til omkring 1. november. I 2019 blev græsningen udvidet til næsten hele bruttoarealet. Siden dec. 2019 har kvæggræsningen været suppleret med exmoor ponyer i helårsgræsning. Dertil periodevis afgræsning med geder med særlig fokus på afgræsning af ung løvtræopvækst på de nye lysåbne arealer, der potentielt kan blive til overdrev, samt æropvækst, der truer selvforyngelsen af de gamle egeskove. 

Området er velegnet til helårsgræsning med mange muligheder for ly, læ og tørt leje. Desuden er der etableret frostfri drikkevands-adgang m.m. til dyrene.

Infrastruktur

Der går en offentlig grusvej ind til den store centrale parkeringsplads. Der er etableret færiste ved indkørslen til arealet. Desuden er der i syd/vest en privat fællesvej med adgang til mindre p-plads i skovkanten.

Naturlig hydrologi

De tidligere grøftesystemer i engene er tidligere blevet spærret med punktlukninger. Ved kraftig nedbør går Lindenborg Å over sine bredder, og engene står i perioder delvis under vand.

Friluftsliv

Skindbjerglund besøges primært af gående og lokale  ridende. Der er to p-pladser med bord-bænkesæt. Der er ikke anlagt yderligere friluftsfaciliteter i området. 
Lige sydvest for området ligger den statsejede del af Rold Skov, der er områdets mest besøgte naturområde.

Arrondering og ejendomsstruktur

Primo 2025 har Naturstyrelsen sammen med en privat fond tilkøbt en naboejendom, hvor et delareal på ca. 40 ha agerjord grænser op til den sydlige del af området. Dette 40 ha store areal forventes på sigt at kunne indgå i det nuværende afgræsningshegn og potentielt udvikle sig til overdrev. Desuden arbejdes der på yderligere magelæg/tilkøb af arronderingsjord i tilknytning til Skindbjerglund.

Særlige forhold

Hidtil har der været samgræsning af et privat ejet naboareal mod vest 3,6 ha. Der er tale om overdrevsarealer på de stejle skrænter ned til ådalen.  

Eksisterende beskyttelse

En stor del af arealet indgår i Natura 2000-område nr. 18 ”Rold Skov og Lindenborg Ådal”, hvor udpegningsgrundlaget bl.a. omfatter naturtyperne rigkær, surt overdrev, tør hede, enekrat, ege-blandskov, stilkegekrat og bøg på mor.

En del af den gamle egeskov i Skindbjerglund (5,8) ha er i 1954 fredet til urørthed. Hele området er samlet udpeget til urørt skov i 2024. De lysåbne naturarealer er beskyttet jvf. naturbeskyttelseslovens § 3.

Kulturarv

Der er 3 gravhøje i området, og omkring Skindbjerglund er der jorddiger. For sikring af jorddigerne imod beskadigelse af de græssende dyr er der etableret en del indre hegnslinjer, der sikrer, at dyrene kun kan passere på udvalgte steder. 

Helårsgræsning med exmoor ponyer.
Skovgræsning i Skindbjerglund med kvæg.