Hammershus

Hammershus bliver nu restaureret og får nyt besøgscenter takket være stor fondsgave
Hammershusklippens flora - et nyt projekt der skal bevare og formidle den særlige flora på Hammershus

På Skoletjenesten kan lejrskoler og andre interesserede booke forskellige guidede ture med en erfaren formidler.

Hammershus

Med sin enestående placering på en klippeknude ud mod Østersøen har Hammershus gennem århundreder været et vartegn for Bornholm. For bornholmerne er Hammershus "Slottet", og den der herskede her, havde magten på hele øen.
Nye undersøgelser tyder på, at borgen blev opført omkring år 1200 og bygget i et samarbejde mellem kong Valdemar Sejr og ærkebiskop Anders Sunesen, som brugte borgen som samlingssted for korstogshærene, der drog mod øst for at kristne hedningene.

Gennem næsten 500 år blev borgen brugt som fæstning, magasin, sæde for øens administration, statsfængsel m.m. Brugen ændredes gennem tiderne, og der blev derfor ofte bygget om eller til. Senere blev  Hammershus udsat for nedrivning og henlå igennem mange år udsat for vejrets nedbrydning. I 1822 blev ruinen fredet, men først i 1885 startede en storstilet restaurering.

Munkesten - Foto: Conny Ogareck Indre borggård - Foto: Conny Ogareck
I Slotsgården, som ligger tæt på P-pladsen nedenfor borgen, findes Hammershus-udstillingen,  som med fund, kopier og modeller beskriver dagliglivet  på Hammershus, dengang borgen var aktiv.  I tilknytning til udstillingen findes café, kiosk og toiletter.

Hammershus er et af de steder i landet, hvor der er flest "levende fortidsminder" - planter som munke i middelalderen førte til Danmark.

Læs mere om Hammershus: