Året rundt i Svanninge Bakker

Forår

Gransangerens "tjif-tjaf-tjif-tjaf" lyder i trætoppene fra ca. 20. marts. Krybdyrene kommer frem efter vinterdvalen, og de brune frøer lægger æg i vandhullerne. I bunden af bøgeskovene blomstrer hvide anemoner. Slåen og mirabel blomstrer med hvide blomster. Fuglesangen er godt i gang, for mange trækfugle er vendt tilbage til ynglestederne. Sidst i april springer bøgen ud. På solskinsdage med klar luft er der vide udsigter fra Svanninge Nørremark eller fra Lerbjerg.

I begyndelsen af maj ankommer landsvalerne. De jager insekter i luften over de græssende kreaturer. Gøgen kukker. Rådyrene sætter deres lam. I løbet af maj springer de sidste træer og buske ud i alle nuancer af grønt. Ved Brillesø i Svanninge Bjerge vajer kæruldens vattotter over mosen.

Læs mere om dyrene i Svanninge Bakker

Sommer

Insekterne trives i sommervarmen. I skovens skygge skal man tage sig i agt for myggene. På Hestebakken og de andre overdrev ses masser af sommerfugle på solskinsdage. Over Svanninge Nørremark hænger sanglærkerne som prikker på himlen, og deres sang fylder luften. I vandhullerne vokser haletudser og salamanderlarver med ekspresfart.

Mange mennesker passerer gennem området på Øhavsstien, på cykelruterne og på de mange stier. Køerne holder sig i skyggen af træerne, mens de kåde kalve går på opdagelse i nærheden. Gøgen er allerede på vej til vinterkvarteret i Afrika.

I august er yngletiden overstået, og fuglesangen klinger af. Luften er lun, og det er en fin årstid for frokost i det grønne.

Efterår

Det er igen tid til at nyde udsigten over Øhavet og Helnæsbugten fra områdets højdedrag. De første gule blade begynder at vise sig på birketræerne. Hasselnødderne modner.

Vinden kan blive kraftig, og man kan lade sig blæse igennem på en tur i Svanninge Nørremark eller over Lerbjerg. Gæssene flyver i store kiler over landskabet. Grågæssene "gakker" lidt til hinanden, mens bramgæssene fører lange "samtaler". Rådyrene skifter den rødbrune sommerpels ud med den gråbrune vinterpels. Dådyr strejfer om og ses i hele området.

Vinter

De første musvitter begynder at markere territoriet. Sidst i januar begynder flagspætten at tromme på tørre grene. Kommer der sne i januar, er Svanninge Bakker, Svanninge Bjerge og Sollerup Skov populære blandt langrendsløbere. Svanninge Bakker er et yndet kælkeområde. Der er "hardcore" bakker i de centrale dele og mere moderate familiebakker på skråningerne ned mod Svanninge.

I februar blomstrer hasselbusken. Raklerne med blomsterstøvet hænger som gule frynser fra kvistene. Med skarpe øjne kan man finde de millimeterstore, purpurrøde hunblomster.