Sommer
Nu kan man se resultatet af den toppede lappedykkers parringsleg, idet den svømmer rundt med sine unger på ryggen for at holde dem varme og undgå angreb fra rovfisk. Når den dykker, kan den endda tage sine unger under vingerne. Knopsvanen har også unger, men de svømmer pænt efter deres forældre. Gråandrikken fælder sin farvestrålende yngledragt.
En stille sommeraften ved søen kan man høre en kraftig lyd, der minder om en ko, der brøler. Det er den sjældne hejrefugl, rørdrummen, der pauker.
Grænsen mellem enge, skov og krat langs stien om søen er det ideelle sted for mange småfugle. Her myldrer det af liv. Insekter og sommerfugle svirrer overalt på jagt efter nektar. Engene er begyndt at blomstre. De første flokke af grågæs har vist sig. Det er ikke kønsmodne ungfugle, der holder sammen i en stor flok sommeren igennem. Den store flok unge grågæs kan vokse til mere end 3000. Gæssene kan især ses fra fugletårnet på Holmen.
Selvom odderen er sky og mest aktiv om natten, observeres den jævnligt, også ved højlys dag i søen. Fra fiskepladserne på Holmen og ved Vilsted havn fanges pæne aborrer, gedder og ørred.
I midten og slutningen af august er efterårstrækket i fuld gang, og man kan langs søen være heldig at observere tusindvis af stære og svaler, der raster i rørskovene. Stærene danner ”sort sol,” det vil sige, de næsten formørker solen, når de udfører deres imponerende formationsflyvninger. På vandet vrimler det med hundredvis af ænder, de fleste af dem er gråænder, taffelænder og troldænder. Ved Lyngholm, som rummer en del rørskov og lavt liggende vand, kan man i sensommeren ofte opleve de sjældne skestorke, der med deres spatelformede næb kan ses afsøge det lave vand for krebsdyr.