Året rundt i Græsted-Aggebo Hegn

Forår

Tidligt forår kan du høre ravnen, der har travlt med at søge mage eller smide sidste års unger på porten. Du kan tydeligt kende ravnen på dens dybe hæse rårk.

Du kan også høre den store flagspætte, der trommer på træer og grene. Når sortspætten trommer, er lyden så kraftig, at det kan høres op til et par km væk. Typisk trommer den ca. 20 slag på 2 sekunder. Man tror næppe at det er muligt uden at få alvorligt ondt i hovedet – eller i det mindste i næbbet. Det lyder som et maskingevær.

I skoven pibler det frem med anemoner under bøgetræerne. Du må gerne plukke af dem og tage en stor buket med hjem. Sidst i april springer bøgen springer ud med sine lysegrønne blade.

I maj-juni er fuglesangen på sit højeste. Tag ud en tidlig forårsmorgen og hør hele fuglekoret. Det er en dejlig oplevelse. På fuglestemmer.dk kan du se og høre mange af Danmarks fugle. Hjemmesiden virker på din mobiltelefon, så du kan tage den med ud i skoven og blive klogere på fuglesangen.

Læs og hør mere på fuglestemmer.dk

Sommer

Hylden blomstrer i de mange skovbryn. Du må gerne plukke blomster til dit eget forbrug og lave hyldeblomstsaft. Det er nemt, og det smager skønt.

Tidlig sommer kan du se guldsmedene parre sig i flugten udover Wielandtssøen. Ænderne har fået ællinger. Og i moseområdet for enden af søen lyser det helt blåt i maj-juni. Det er engforglemmigej, der blomstrer.

Egen springer ud, og nu lukker skovens grønne tag sig. Skovens dyr har fået unger, og hvis du er heldig kan du se både rålam og rævehvalpe.

Skoven er blevet mørk og stille. Fuglenes yngletid er overstået. Du kan tage ud og lede efter vilde hindbær. Du finder flest i de områder, hvor der er blevet fældet træer.  Du må plukke ligeså mange du vil til dit eget forbrug. Når hylden får bær i august, kan du også plukke hyldebær til hyldebærsaft, og lidt senere er det tid til brombær.

Efter et kraftigt regnfald, kan du lede efter kantareller i skovbunden.

Efterår

I skoven har dyr og fugle travlt med at samle forråd til vinteren. Egernet samler nødder, og det samme gør musene. Det rasler i skovbunden.  Det er ikke altid, at de kan huske, hvor de har gemt deres forråd, men så er de med til at så ny skov. Spætmejsen hamstrer bog, agern og nødder.  Skovskaden har også travlt med at begrave sit ”bytte” i et skadenæbs dybde. Den er også med til at så ny skov.

Nu er det rigtig svampetid. Du kan både finde spiselige rørsvampe som fx Karl Johan og pigsvamp, blækhat og kantareller – både almindelig kantarel og lidt senere tragtkantarel. Alliér dig med en svampebog og husk: Spis aldrig en svamp, som du ikke er 100 procent sikker på.

Mange synes, at skoven er som smukkest, når den iklæder sig sine efterårsfarver. En klar dag er en godt tidspunkt til en god og lang skovtur.

Vinter

Julen nærmer sig, og du må samle kogler, grangrene, mos og lav til dine juledekorationer. Du må tage det, der ligger på jorden men ikke klippe grene. Vintermånederne er også et godt tidspunkt til at gå på jagt efter dyrespor. Når det har sneet, er det meget lettere at følge dyrenes spor. Måske er der blodspor i sneen. Er det måske ræven, der har haft held med nattens jagt?

Hvis der er sne og is, kan du spænde skiene på og tage en tur gennem skoven. Græsted Aggebo Hegn er meget bakket, så du er sikker på at få pulsen op. Hvis der er is på søen, kan du løbe på skøjter. Det er Gribskov Kommune, der skal sige god for isen.


Rådyrene går i spring. Det vil sige i større grupper. På den måde er de nemmere at få øje på.

Rævene har deres parringstid. Det kaldes rolletid. De bjæffer og ”skriger” til hinanden, og man har fundet ud af, at hver ræv har sit eget helt specielle kald. Det kan godt lyde lidt uhyggeligt, hvis man ikke ved, hvad det er. Men det er et tegn på, at foråret er på vej tilbage.