Oplev ørnene i skoven og på webcam
Færdsel i området ved reden
Fiskeørneparret i Gribskov, var det første ynglepar i Danmark. Derfor udstedte Naturstyrelsen et adgangsforbud, der gjaldt fra 2012 til 2018. Forbuddet er nu genoptaget og vi beder alle om at respektere forbudszonen omkring ørnereden, så vi alle kan følge, at fiskeørneparret forhåbentlig får succes igen i år.
Gribskov er fuglebeskyttelsesområde. Ifølge EU-direktivet om fuglebeskyttelse er det forbudt at skræmme fikseørnen, da yngleområderne skal beskyttes. Derfor beder vi alle om at holde sig på afstand, observere reden og ørnene fra de to udsigtsposter, der nu er forsynet med bænke. Der er også mulighed for at følge med på helt tæt hold hjemmefra via live-stream fra Naturstyrelsen og Nationalpark Kongernes Nordsjællands webcam ved reden.
Afspærringsperioden er 1. april - 31. august. Der vil være tydelige markeringer i skoven af yngleområdet. Husk kikkert og god fornøjelse!
Web-kameraet
Naturstyrelsen Nordsjælland samarbejder med Nationalpark Kongernes Nordsjælland om web-kameraet. Se: Nationalpark Kongernes Nordsjælland
Se livestreaming fra reden her: https://naturstyrelsen.webstream.dk/
Der kan være dårlige signalforhold i Vandmosen, særligt når skoven er sprunget ud, men vi arbejder løbende på at forbedre streamingen.
Vi får mange henvendelser fra jer med jeres observationer, tak for det. Vi kan desværre ikke nå at svare på alle henvendelser.
Begivenheder i 2024:
15. september: Fiskeørnene har forladt reden og ynglesæsonen i Vandmosen er slut. Kameraet bliver slukket indenfor et par dage.
Må fiskeørnene have en god rejse sydpå, klare vinteren og forhåbentlig komme retur til næste år.
I år har der i Danmark ynglet 7 par fiskeørne, som tilsammen har fået 16 unger. I Nordsjælland har vi haft tre par fiskeørne - to par har fået 4 unger på vingerne, det tredje par havde ingen ynglesucces.
19. august: I dag var der besøg af en tredje ungfugl. Måske er det en af ungerne fra Strødam Reservatet eller en trækkende ungfugl fra nord, som også skal sydpå. Man kan se det er en ungfugl på ryggens lyse fjerrande.
OBS det tredje æg, som ikke klækkede er væk - og nej det er ikke blevet til en flyvefærdig unge over nat.
30. juli: Reden er for det meste tom. Begge unger er flyvefærdige og opholder sig i træerne omkring reden. Vi ser dem dog spise fisk i reden lidt endnu. Når de bliver store nok til at spise fisk udenfor reden, forlader hunnen dem og trækker sydpå. Hannen vil forsat komme med fisk og når ungerne kan klare sig selv, omkring midt august, trækker også han fra området. Nu skal ungerne selv fange deres fisk og kort tid efter trækker de også sydpå. Så er der kun det tredje æg, som ikke klækkede, tilbage i reden.
25. juli: Den mindste unge tager sin første flyvetur. På billedet nedenfor fra den 24. juli ses flyvetræningen.
20. juli: Den største unge tog sin første flyvetur og landede på en gren under reden. Heldigvis kom den til spisetid i reden dagen efter.
13. juli: Det danske sommervejr har været meget omskifteligt med skybrud over hele landet. Nedenfor ses et billede at de to unger, lidt triste over situationen - godt at de er fuldfjerede og kan tåle en regnbyge.
8-10. juli: Ungerne er ved at være store. De spiser selv fisk og er så småt startet til flyvetræning, særligt den største unge øver sig.
26. juni: De to unger vokser sig store og begynder at ligne fiskeørne. Ungernes fjer er ved at vokse ud og dække kroppen, hvor den karakteristiske hovedtegning bliver tydelig. Der er stadig en del forskel på størrelsen mellem de to unger. Det 3. æg ligger forsat i reden og klækker ikke.
10. juni: Der er stadig kun to unger og vi forventer ikke at det 3. æg klækker. Der er stor forskel i størrelsen på de to unger.
2. juni: 2. æg klækket
29. maj: 1 æg klækket
27. april: 3. æg lagt. De tre æg kan ses på foto fra den 5. maj, hvor ørnene er i gang med et vagtskift. Hannen til venstre har modvilligt rejst sig og hunnen til højre er klar til at ta' rugetjansen.
24. april: 2. æg lagt og der går forhåbentlig ikke længe før det tredje æg lægges.
21. april: 1. æg lagt.
5. april: og parringen er i fuld gang - det lover godt for sæsonen.
4. april: Så er både han og hun i reden.
3. april: Den første ørn er landet.
Det er træktid for fiskeørne og der er set flere på vej til Sverige. I reden i Gribskov landende der er en fiskeørn i reden til aften d. 3.4 og i går d. 4.4 – var der to. De er begyndt at flytte lidt på pindene i reden, så det ser ud til at de er et par og at de har indtaget reden. De har haft fisk med og skræmt en 3. fiskeørn væk og har parret sig.
19. marts: Så er der tændt for livestreaming fra ørnereden i Vandmosen. Link til kameraet: https://naturstyrelsen.webstream.dk/
God fornøjelse.
1. marts: Vi er ved at gøre kameraet klar til en ny sæson ørne-tv. Vi forventer at vi tænder for live-streaming i sidste halvdel af marts, så hold øje på hjemmesiden.
Begivenheder i 2023:
7. og 8. august:
Det kraftige stormvejr mandag og tirsdag i denne uge har sat en stopper for den direkte streaming fra fiskeørne-reden i Gribskov. Da sæsonen er næsten slut, har vi valgt ikke at bruge ressourcer på, at få kameraet i gang igen.
I disse uger fodres de tre unger af den ene forælder. I år er det tilsyneladende hunnen, der står alene for fodringen, mens det i tidligere år har været hannen. Ungerne øver sig i denne tid i at flyve og fange deres egen føde. I løbet af de kommende uger trækker ungerne og hunnen sydpå.
Vi håber på, at vi igen til næste år kan få lov til, at opleve fiskeørne i Gribskov.
20. juli:
Så har alle tre unger været på flyvetur uden for reden. Forældre-hannen har været væk i snart en uge, men moderen er heldigvis flittig til at hente fisk selv og holde ungerne med mad.
17. juli:
Ungerne er snart flyvefærdige. Derfor har vi zoomet lidt ud på kameraet for at følge ungernes flyvetræning i området.
10. juli:
Desværre lykkedes det ikke at ringmærke ungerne. Efter en klatretur på over 30 meter op i redetræet blev det klart, at forholdene i toppen af træet gjorde, at det var umuligt at komme op i reden. Reden er blevet halvanden meter høj og to meter i diameter, så det var ikke sikkerhedsmæssigt forsvarligt at komme op i reden uden at en stor del af reden skulle fjernes først. Det vurderede ringmærkeren ikke var hensigtsmæssigt i forhold til forstyrrelsen det ville medføre.
Forsøget med ringmærkningen skabte naturligvis lidt forstyrrelse, hvilket gjorde, at forældrene fløj fra reden. Ungerne tog sig ikke af postyret, og forældrene var tilbage i reden en halv times tid efter, at ringmærkeren var væk. Det hele tog ca. en times tid.
3. juli:
Fiskeørneungerne i reden skal ringmærkes. Det har Ringmærkningsadministrationen hos Statens Naturhistoriske Museum besluttet. Ringmærkningen foretages for at ungernes gøren og laden vil kunne følges i fremtiden. Det er helt ufarligt for de tre store unger at blive ringmærket. Til gengæld er det en stor udfordring for ringmærkeren Kim Skelmose, at kravle op til ungerne, hvor de både skal måles og vejes før selve ringmærkningen.
Af hensyn til Kim Skelmose, slukker vi kortvarigt for livestreamingen under arbejdet med at ringmærke, som kommer til at foregå i løbet af denne uge. Kim vil i stedet lave en kort video, der viser hvordan ringmærkningen har fundet sted. Videoen vil efterfølgende blive delt på hjemmesiden og Facebook.
31. maj:
Nu er alle tre unger ude af æggene, og fodringen er i fuld gang.
30. maj:
Nu er der to unger i reden. Spændende hvornår det 3. æg klækker. Der er sket flere ting i pinsen. Se videoer med begivenhederne nederst på siden.
27. april:
På billedet herunder kan man se, at der nu er tre æg i reden.
23. april:
Nu er der med sikkerhed to æg i reden.
19. april:
1. æg er lagt.
7. april:
Der er sket det herlige over påsken, at en mage nu har indfundet sig, og at parringen er i fuld gang. Det lover godt for sæsonen.
31. marts:
For første gang i år er der en fiskeørn i reden. En enlig fugl besigtigede reden, så nu bliver det spændende om den slår sig ned, og om der også indfinder sig en mage?
21. februar:
Vi er ved at gøre kameraet klar til en ny sæson ørne-tv. Vi forventer at vi som vanligt tænder for live-streaming i starten af marts, så hold øje på hjemmesiden.
Læs mere om fiskeørneredens historik i Gribskov
Videoklip med forskellige begivenheder fra reden kan ses herunder: