Dyr og planter i Dyrehaven

Hjortevildt

Dyrehavens hjortevildt er efterkommere af hjortene fra den oprindelige dyrehave, der først blev indhegnet af Frederik III og senere udvidet af Christian V.

Dyrehaven er stadig dyrehave og jagtlandskab. De ca. 2.100 dyr reguleres af Naturstyrelsens skytter og ved kongehusets jagter. Hver sommer fødes 700 kalve, og derfor nedlægges der hver vinter 700 dyr. Det betyder at du i dagtimerne på hverdage i perioden 1.9 til 15.3 kan høre skud, når Naturstyrelsens meget erfarne skytter regulerer hjortebestanden. De sælges enten til spise, eller som levende avlsdyr til andre dyrehaver i hele verden.

Der er fire hjortearter i Dyrehaven. For alle fire arter gælder, at det er hannen - hjorten eller bukken, afhængigt af arten - som bærer gevir. Han mister helt naturligt sit gevir hvert år, og et nyt vokser ud. Hunnen hedder hind, då eller rå - alt efter art. De hvide krondyr og dådyr er farvevariationer og ikke albinoer.

Du er gæst hos hjortene
Hvert år kommer mere end flere millioner mennesker i Dyrehaven. Ved at følge et par enkle regler kan du både respektere hjortene og give dig selv og andre en god oplevelse.

  • Lad være med at fodre hjortene
  • Gør hundesnoren kort i nærheden af hjortene
  • Hold afstand til hjortene - især når de hviler sig og spiser
  • Pas på børnene

God tur i Dyrehaven.

Læs om Dyrehavens fire hjortearter

Læs om andre dyr i Dyrehaven

Læs om Dyrehavens planter og svampe