Historie - Dyrehaven

Dyrehaven er et stykke urdansk natur, der stort set har været uberørt i 350 år. I 1669 indhegnede Frederik d. 3. en skov med vildt, så han kunne holde jagter i sin nye Dyrehave. Christian d. 5. udvidede senere arealet, og omdøbte samtidig Ibstrup Slot til Jægersborg Slot. Deraf kommer navnet Jægersborg Dyrehave - i daglig tale Dyrehaven.

Jægersborg Dyrehave

Jægersborg Dyrehave er et helt særligt sted med sine ældgamle fritstående egetræer, skovpartier, tunneldale, store sletter med hjorteflokke og udsigt til Øresund. I Dyrehaven får træerne lov at stå, indtil de falder om af ælde. Når de gør dét, bliver de liggende, indtil naturens egne processer nedbryder dem – medmindre de er til fare for havens 7 mio. årlige gæster.

Dyrehaven kan tilbyde både forlystelser og fordybelse, spændende historie og sjæl. Skoven har en bred appel, og intet andet dansk naturområde er blevet skildret så begejstret af malere og digtere, som det er tilfældet med Dyrehaven.

Kulturhistorie

Oldtid og geologi

Dyrehaven er rig på fortidsminder med op mod 80 oldtidsgrave. Beliggenheden tæt på Øresund og den frodige jord betød, at området tidligt blev beboet, og da det blev lystskov midt i 1600-tallet, har gravhøjene kunnet ligge i fred for intensivt landbrug.

Dyrehaven ligger ud til Øresund i et istidslandskab med store sletter og tunneldale som Ulvedalene og Mølleåen.

Landskabet blev formet af is og smeltevand for 10.000 år siden og af landhævningen, da isens tryk forsvandt. Som resten af landet blev det snart dækket af skov i takt med, at klimaet blev varmere.

I bondestenalderen 4.000 år f.v.t. begyndte vore forfædre at fælde skovene for at opdyrke landet og få græsning til kvæget, der også åd træernes olden, altså frugter, og dermed var med til at begrænse skoven.

15 oldtidsminder på kort

Tidslinje

8.000 f.v.t.:
Isen forsvinder og landskabet med store sletter og dybe tunneldale opstår.

4.000 f.v.t.:
Bondestenalderfolket begynder at fælde skoven for at opdyrke jorden.

1492: 
Stokkerup Landsby nævnes første gang på skrift.

1583:
Kirsten Piil finder en hellig kilde, og kildemarkederne, der senere bliver til Bakken, bliver en årligt tilbagevendende tradition ved Sankthans.

1669:
Frederik d. 3. lader Boveskov indhegne, og får gennet hjortevildt ind i sin dyrehave. Han opkalder dyrehaven efter den nærtliggende Stokkerup Landsby.

1670:
Christian d. 5. femdobler dyrehavearealet, nedlægger Stokkerup Landsby og anlægger fem jagtveje i stjerneformation til parforcejagt. Området kommer nu til at hedde Jægersborg Dyrehave.

1698:
Christian d. 5. bliver på Hubertus' dag sparket af en kronhjort ved dén eg, der i dag hedder Christian d. 5.'s Eg. Kongen dør året efter, måske som følge af kvæstelserne.

1734-1736:
Christian d. 6. lader det nuværende Eremitageslot opføre. Det er tegnet af Lauritz de Thurah.

1756:
Jægersborg Dyrehave åbnes for offentligheden.

1762:
Den tyske forstmand Johann Georg von Langen hentes til Danmark for at genopbygge forstvæsenet.

1893:
Der bygges skanser i Dyrehaven som del af Københavns befæstning, Vestvolden.

1910:
Det Kongelige Teater starter traditionen med store friluftsforestillinger i Ulvedalene. Den stoppede i 1949, men blev genoptaget i 1996.

1928:
Københavns Golfklub, der er verdens ældste, indvier sin golfbane i Dyrehaven.

1965:
Rockergruppen "De Vilde Engle" arrangerer for første gang et motorcykeloptog fra Nørreport til Klampenborg, som markering af sæsonåbning og -lukning for Bakken.

1969:
Det første Eremitageløb afvikles. Det løbes første søndag i oktober med omkring 21.000 deltagere.