Oplevelser i Jægersborg Dyrehave

 

Hjortevildtet

Jægersborg Dyrehaves største seværdighed er hjortene. Der er næppe noget sted i verden, hvor man kan komme så tæt på vildtlevende krondyr, dådyr og sikahjorte som her, også i brunsttiden. Men man skal respektere dem som vilde dyr og f.eks. undlade at fodre dem.

Det var Frederik d. 3., der i 1669 nedlagde Stokkerup Landsby, fik opført et solidt hegn rundt om dens jorder og fik drevet kronhjorte og dåvildt ind bag hegnet for at kunne gå på jagt i sin dyrehave, som hans søn, Christian d. 5., udvidede og indrettede til parforcejagt.

I dag er der ca. 300 kronhjorte og 1.600 stykker dåvildt, der stort set nedstammer fra de oprindelige dyr, samt 100 sikahjorte, som er en asiatisk art, der blev indført i 1923. De færdes i flokke, der for dådyrenes vedkommende kan være på flere hundrede dyr, på Eremitagesletten.

Det er hjortene, der har formet Dyrehavens åbne landskab og frie udsyn ved at afbilde alt, hvad de kan nå af blade, skud, små træer og planter. Der nedlægges hvert år et antal dyr for at opretholde netop denne balance og for at holde bestanden sund. Hvordan der ville se ud uden hjorte, kan man se i Fortunens Indelukke, hvor de ikke kan komme.

Vildthusene

For godt 200 år siden blev der opført et antal træhuse med stråtag, hvor man opbevarede hø til vinterfodring af hjortene, og hvor de kunne stå i læ. I dag er der fem tilbage, heraf to på stolper, men de bruges ikke længere til opbevaring af foder.

I vinterhalvåret fodres der fra en traktorvogn, der lægger majs, roer, havre og hø ud på foderpladser rundt omkring i Dyrehaven, også ved de smukke vildthuse. Det sker om morgenen, og det giver fine muligheder for at iagttage hjortene på afstand.

Dyrehavens seværdigheder

Hent foldere om Jægersborg Dyrehave