Det skal du se
Vilde vidder, storslået stilhed og et uforligneligt havbad. Du får det hele i den kommende Naturnationalpark Tranum i Nordjylland.
Praktiske oplysninger
Rutens længde: ca. 14 km. Turen kan cykles på to timer eller gås som del af en dagstur.
Parkering: Hvis du er i bil, kan du komme ind på parkeringspladsen fra Rødhusvej/Bratbjergvej af Den Grønne Vej.
1. og 2. Udsigt over klitheden
Start turen ved krydset Overklitvej/ Den Grønne Vej og følg skiltene op til udsigtspunktet. Heroppe er der et storslået view over klitheden og Vesterhavet – og et kig til rutens slutpunkt; 10 km mod sydvest. For at styrke biodiversiteten skal de store amerikanske sitkagraner mod syd på sigt fældes og give plads til hjemmehørende arter fx eg, birk og skovfyr.
3. Se lyngen blomstre
Gå derefter ned fra udsigtspunktet, og lav en kort afstikker ud på klitheden. Klitheden er smuk på alle årstider, men særligt når lyngen blomstrer.
4. Oplev fænomenet ’Dark Sky’
Gå tilbage og fortsæt ad Overklitvej. Ved Ajs Holes Plads kan du få fyldt drikkeflasken – eller lave et længere stop. Stedet er så langt væk fra byens lys, at du en stjerneklar nat kan oplev opleve Mælkevejen henover nattehimmelen.
5. Sjældne sommerfugle
Fortsæt ad Overklitvej. I august-september kan du finde den smukke lilla djævelsbid i vejkanten. Om dagen er djævelsbid foderplante for larverne til den rødlistede sommerfugl hedepletvinge, og om natten for larverne til smalrandet humlebisværmer. Hedepletvingen findes kun i Nordjylland, hvor Naturnationalpark Tranum er et af de vigtige levesteder.
6. Alvig Bakker
Fortsæt ad Overklitvej, parkér cyklen og følg stien til venstre ind i Alvig Bakkers lysåbne skovfyrbevoksning. I modsætning til sitkagranen, som i Tranum er blevet brugt til trædyrkning, er skovfyrren hjemmehørende med stor artsrigdom i skovbunden. Øverst på billedet kan du se en sitka-skovbund fra Tranum, som er mørk og domineret af et lag døde nåle. Jordbunden er forsuret og bortset fra enkelte svampe skal man lede efter liv. Skovbunden i en skovfyrbevoksning derimod, som her i Alvig Bakker, får lys gennem de lysåbne trækroner og består fx af revling, hedelyng, klokkelyng, bregner, kaprifolie og forskellige blomster. For at styrke biodiversiteten i den kommende Naturnationalpark Tranum vil du derfor fremover møde færre amerikanske sitkagraner, og flere af de gamle trætyper, som har været i Danmark i flere tusinde år.
7. og 8. Spektakulær udsigt udover Overklitten Sø
Fortsæt ad stien, indtil du kommer til udsigtstårnet.
Oppe fra udsigtstårnet, som planlægges fornyet, kan du se ud over Overklitten sø. Området bliver afgræsset for at forhindre, det gror til med træer.
I den kommende naturnationalpark får Tranums rådyr og kronhjorte hjælp til opgaven af bl.a. ponyer og stude. Gå tilbage ad samme vej. Ved Overklitvej går du derefter 100 meter tilbage, drejer til venstre og følger Myrensvej.
9. og 10. Store vidder
Her kommer du frem til et stort og meget smukt hede- og moseområde. Området bruges af Forsvaret til skydeterræn, og derfor er der ”Adgang forbudt”. Bliv på vejen, men der er fine udsigter ind i området, hvor man ofte kan iagttage hjortevildt. Fortsæt ad Myrensvej, indtil du rammer Sandmosevej (betonvej). Drej til højre ud mod havet og derefter til venstre ad Ejstrup Strandvej, der går over i Strandgårdsvej, Strandfogedvej og derefter Redningsvejen. Oplev de store vidder, som stude og heste skal være med til at holde lysåbne i den kommende naturnationalpark.
11. Tag en dukkert i Vesterhavet
Stop ved en af klitterne, nyd udsigten udover Vesterhavet – og rund turen af med et forrygende havbad.
Vil du opleve mere?
Du kan læse om flere seværdigheder i naturguiden for hele Tranum
Se naturguiden for Tranum Klitplantage
Læs mere om Naturnationalpark Tranum her
Foto: Lars Ostenfeld / Tranum Klitplantage