Oplevelser ved Højby Sø og Nygård Sø

Hent pdf-kort over seværdigheder

1. Fiskeplatform

Tæt på Højby får du en af de smukkeste udsigter over søen fra en lille platform ved bredden. Her findes høje tagrør og dunhammere samt mange andefugle, der hygger sig i sivene og vandet. Faktisk ses kun en lille del af søen, fordi en idyllisk ø skjuler det meste af Højby sø. Fiskeplatformen er selvfølgelig også et godt sted at smide snøren i vandet med chance for at fange gedder, aborrer, skaller eller karusser.

2. Fugleskjul

Ved søbredden er der adgang til et fugleskjul. Fra landsiden ligner det et almindeligt træskur, men når døren skydes til side, afsløres store panoramavinduer til søsiden. Ruderne er coatede, så fuglene ikke bemærker tilskuerne i fugleskjulet, og derfor kommer grågæs, sangsvaner, gråænder, pibeænder, knarænder m.fl. ofte helt tæt på.

Infoskærm fortæller om flora og fauna ved Højby sø, og solpaneler på taget klarer strømforsyningen.

3. Pumpehus


Fra fugleskjulet er der en trampesti langs søbredden til et lille pumpehus fra 1939. Det blev brugt til at pumpe vand væk fra området, så det kunne bruges til landbrug helt frem til 1990, hvor Højby sø blev genskabt. Man kan stadig se den dybe rende, der har ført vand væk fra området.

I pumpehuset er der infoskærm om flora og fauna ved Højby sø, og tæt ved er der to borde med bænke til en picnic.

4. Middelalderborgen Borren

Fra pumpehuset er der kort vej til ruinerne af middelalderborgen Borren fra 1100-tallet. Der er to stier hen over marken, og det er tilladt at gå gennem kornet i sommerhalvåret, når blot man følger den nedtrampede sti. Borren er formentlig bygget i 1100-tallet som et forsvarstårn under krigene efter mordet på hertug Knud Lavard (der samme år blev far til Valdemar den Store) i 1131.

Fra borgen er der en flot udsigt over Højby sø, engene og markerne. Borgens er strategisk placeret på toppen af en halvø, så den var lettere at forsvare. Ruinerne af tårnet er bevaret, fordi det blev bygget af kampesten, mens de øvrige beboelser af træ og bindingsværk er gået tabt. Nord for Borren ses også ruinerne af forsvarsmuren mod fastlandet.

5. Nygård Sø

I modsætning til Højby sø er Nygård Sø en kunstig sø skabt ved en blokering af strømmen fra moseområdet – en såkaldt opstemning – i 1200-tallet. Formålet var at beskytte borgen Næsholm, der kom til at ligge som en ø i søen. Næsholm blev forbundet med en bro til fastlandet i 1278.

Arkæologer mener, at Næsholm blev brugt af kongemagten som fogedborg til at administrere den nordlige del af Odsherred. Allerede i 1340 blev borgen brændt ned under kamp. Mest velbevaret er tårnet bygget af munkesten og en kerne af kampesten.

I 1870 blev Nygård sø drænet væk og brugt som landbrugsjord. Nygård sø blev først gendannet i 2014, hvor man samtidig rekonstruerede den 80 meter lang pælebro med vindebro af egetræsplanker hen over søen til ruinerne af Næsholm.