Året rundt i Høve Skov

Forår

Fuglene har travlt med at søge mage og bygge rede, og hvis du tager ud i skoven en tidlig forårsmorgen, kan du høre hele fuglekoret. Det er en dejlig oplevelse. På www.fuglestemmer.dk kan du se og høre mange af skovens fugle. Hjemmesiden virker på din mobiltelefon, så du kan tage den med ud i skoven og blive klogere på fuglene.

I skovbunden pibler anemonerne frem. Det hvide tæppe er skønt at se på, og du må gerne plukke en buket hvide anemoner til at tage med hjem efter skovturen. Blå anemoner er derimod fredet og må ikke plukkes.

Sent i april først i maj springer bøgen ud. Nu er skoven i den vestlige del af Høve Skov som allersmukkest med sine lysegrønne blade. Lidt senere følger egen, og når sommeren kommer, er skoven blevet helt grøn.

I april-maj er det tid at tage på fisketur. Stranden ud for Høve Skov er et godt sted at fange hornfisk. Høve strand og vestpå mod Veddinge og Skamlebæk er også kendt for, at man kan få en havørred på krogen i april og måske også i maj. Hvis du er mellem 18 og 65, skal du have fisketegn.

Læs mere om fisketegn på fisketegn.dk

I Høve Skov er der mange vinbjergsnegle, og hvis du er rigtig heldig, kan du måske se dem parre sig. Det finder sted i maj-juni. De to snegle rejser forkroppen i vejret og trykker fodsålen mod hinanden. De kan stå oprejst på den måde i flere timer. Efter parringen graver sneglen sig halvt ned i jorden, og her lægger den 60-70 æg.


Sommer

Hylden blomstrer. Du må gerne plukke hyldeblomster til dit eget forbrug til at lave saft af. Det er let, og det smager fantastisk godt.

Når solen skinner, og badetemperaturen er steget tilpas, kan du også kombinere skovturen med en tur til stranden. Hvis du synes, at stranden i Høve Skov er for stenet, kan du bare gå et stykke mod øst. Der er masser af sandstrand.

Du kan også give din hest et havbad. Vest for picnic-pladsen med grill er det tilladt at bade din hest året rundt.

Skoven er grøn og tæt, men hvor der er fældet træer, eller hvor træerne er faldet efter en storm, vil du typisk finde vilde hindbær, som er søde og lige til at plukke.

På en vindstille dag, hvor havet ligger helt blankt, kan du måske være heldig at se en nysgerrig sæl stikke hovedet op af vandet. Der er også marsvin ude i Sejerøbugten, men det er sjældent, man ser dem.


Efterår

Efteråret er en dejlig tid til en god lang vandretur i skoven. Du kan eventuelt prøve Hjertestien på 2,3 km, der starter ved P-pladsen midt i skoven.

Se hjertestien på hjertestier.dk

Du kan også vælge at fortsætte mod vest til ”Lærkereden” – et naturområde ved vandet  – og tilbage igen.

Høve Skov er en hundeskov, og det betyder, at din hund må gå løs, hvis du har kontrol over den. Fra oktober og til april må den også gå løs på stranden.

Du kan også tage cyklen med i skoven og bagefter prøve kræfter med stigningen op ad Høve Stræde. Turen er på 1.610 meter, og stigningen er på 75 højdemeter.

På climbs.dk kan du se ruten og sammeligne din tid med andres

Inde i skoven er der travlhed blandt skovens dyr. De samler vinterforråd, for vinteren er en konstant kamp for overlevelse. Musene pusler i skovbunden. De samler nødder og olden. Du kan selv gå på jagt efter spisekastanier. Der er flere træer i skoven. Kastanierne er ikke så store som dem, du kan købe i butikkerne, men de smager godt.


Vinter

Frosten er kommet, og bladene er for længst faldet af træerne. Hvis der er faldet sne, kan du spænde langrendskiene på og tage på skitur i skoven.

Du kan også gå på jagt efter dyrespor. Når det har sneet, er det let at følge dyrenes spor. Rådyr, hare eller ræv? Måske kan du også finde blodspor og rester efter et måltid i sneen. Er det måske ræven, der har været på jagt?

Læs mere om dyrespor i vinterlandskabet

Julen nærmer sig, og du må gerne samle kogler, mos, lav og grene til dine juledekorationer. Du må tage alt, hvad der ligger på jorden, men du må ikke klippe grene af træerne.

Rådyrene går i spring. Det vil sige, at de går i større grupper. Så er de nemmere at få øje på.

En aften i januar-februar kan du være heldig at høre rævenes parringskald. Det er en skinger gøen ”wow-wow-wow-woooow. Det er hannen og hunnen, der kalder på hinanden, og man har fundet ud af, at hvert kald er unikt, så rævene kan genkende hinanden på lang afstand. Det kan lyde temmelig uhyggeligt, når man ikke ved, hvad det er. Men i virkeligheden, at det et af de første tegn på, at foråret er på vej tilbage.