Oplevelser i Høve Skov

Hent pdf-kort over seværdigheder

1. De gamle træer

Flere steder i skoven kan du finde gamle træer helt tilbage fra midten af 1800-tallet, da skoven blev plantet til. I den vestlige ende er det først og fremmest bøgetræer. De ældste stammer fra 1850, men du kan også finde store smukke egetræer, der er ligeså gamle.

I den østlige del af skoven, hvor jorden er gammel hævet havbund og dermed tør og sandet, blev der først og fremmest plantet fyrretræer. I den allerøstligste ende ude mod stranden står der store flotte østrigske fyrretræer, der er 150 år gamle.

Der er plantet fyr langs det meste af stranden, og nogle steder har de en troldeagtig kroget karakter. Det er vinden, sandet og saltet, der har kuet dem i tidens løb.

2. Ægte kastanie

På højre side af vejen ved indgangen til skoven i den østlige ende står der et stort kastanietræ. Det er ægte kastanie eller spisekastanie. Der er flere træer spredt inde i skoven, og i oktober kan du gå ud og lede efter spisekastanier. Du kan kende spisekastanien på de lange brede blade. Selve kastanien bliver ikke så stor, som dem du kan købe i forretningerne. Men de smager godt.

3. Teltpladsen

Arealet hvor den gamle teltplads lå er nu i privat eje.

4. Dysse

Hele egnen omkring Høve Skov er oversået med oldtidsminder. I selve skoven er der kun en enkelt gravhøj. Den ligger på venstre side af vejen lige over for teltpladsen. Den er dateret mellem 3.950 og 501 år f.v.t. Arkæologerne har fundet en kiste med benrester samt nogle knive på stedet. Disse fund stammer fra bronzealderen.


5. De blå anemoner

Når foråret kommer, er der masser af anemoner i Høve Skov. De allerfleste er hvide, men der er også pletter med blå anemoner. Blandt andet blandt bøgetræerne midt i skoven, se kortet. Husk, at de blå anemoner er fredede og må ikke plukkes. Derimod er du velkommen til at plukke buketter af de hvide anemoner.

 

6. Høve Skovpavillon

Skovpavillonen eller i folkemunde bare ”Høve Skov” er fra 1905 og var fra starten traktørsted og dansesal for de mange lokale, der altid har valfartet til Høve Skov. Helt op i 60erne var der lørdagsbal på skovpavillonen med alt hvad der dertil hører af pigtrådsmusik og senere disko. Og det siges, at mange har fundet hinanden og lagt kimen til nye odsinger i den grønne skov.

En del år har der været restaurant i Høve Skovpavillon, men denne er nu lukket. Stedet er i privat eje.

7. Esterhøj

Esterhøj er med sine 89 meter over havet det tredje højeste punkt i Odsherred. Gravhøjen stammer fra bronzealderen og ligger på en mægtig bakkekam blandt to andre gravhøje. Herfra har man en storslået udsigt ud over Høve Skov og Sejrøbugten.

8. Troldestenen

På toppen af højen står en stor sten. Det er Troldestenen, der for at fejre Genforeningen i 1920 blev flyttet fra stranden i Høve Skov til toppen af gravhøjen.

Troldestenen er en vandreblok – en kolos på over 20 tons – der blev ført med isen fra Sverige under den sidste istid og endte i strandkanten i det, der i dag er Høve Skov. Da man i 1920 ville fejre, at Nordslesvig igen blev en del af Danmark, besluttede man at flytte den kæmpemæssige sten op på toppen af Esterhøj.

Ikke mindre end 3.688 frivillige med 11 spand heste hjalp til med at trække Troldestenen op ad Høve Stræde til Høve og videre op på Esterhøj. Det tog flere dage at få stenen på plads.

Sagnet om stenen fortæller, at der boede en trold i Esterhøj. Trolden kunne – som alle andre trolde – ikke klare lyden af kirkeklokker. Nogle mener, at han kastede  stenen mod kirketårnet for at få slut på den evindelige kimen. Andre, at han ikke kunne holde lyden ud og valgte at stikke af, men gemte nøglen til sin troldehøj under stenen på Høve Strand.

9. Udsigten ud over Høve Skov og Sejrøbugten

Når du kører op af Høve Stræde og drejer til højre af Veddingevej er der efter ca. 100 meter en P-plads med en spektakulær udsigt ned over Høve Skov, Korevlerne og Sejrøbugten.