Historie - Høve Skov

Navnet Høve betyder højene, og hele landskabet rundt om Høve Skov er stærkt kuperet og spækket med gravhøje fra oldtiden.


Høve Skov ligger i Odsherred ved landsbyen Høve med udsigt ud over Sejrøbugten. Landskabet er meget smukt, og der er da heller ingen tvivl om, at her har boet mennesker lige siden oldtiden. Det vidner de mange gravhøje om.

Landskabet i Odsherred blev skabt under og efter den sidste istid for 15.000 til 18.000 år siden. Her dannedes de tre højderygge – Odsherredbuerne – som udgør Odsherreds skelet. Vejrhøjbuen, som Høve Skov ligger på kanten af, er den største og mest markante og fyldt med gravhøje fra oldtiden – mest fra bronzealderen. I alt er der registreret op mod 1000 gravhøje i Odsherred.

I selve Høve Skov er der registreret en enkel rundhøj fra yngre stenalder/tidlig bronzealder. Og der er fundet en stenkiste med ben og med en ragekniv, en niptang og et par knive.

Et stykke fra skoven ved Høve by finder man Esterhøj, den mest markante af tre gravhøje, der ligger på en mægtig bakkekam. Med sine 89 meter over havet er Esterhøj det tredje højeste punkt i Odsherred. Herfra har man en fantastisk udsigt ned over Høve Skov og ud over Sejrøbugten.


Troldestenen på Esterhøj

På toppen af højen står en kæmpe kolos af en sten. Det er Genforeningsstenen, der blev rejst i 1920, da Asnæs Sogn ville fejre, at Nordslesvig blev genforenet med Danmark.

Stenen har en helt speciel historie. Det er en vandreblok, der er bragt hertil med isen fra Sverige under den sidste istid. Den over 20 tons tunge sten lå tidligere på stranden i Høve Skov, hvor den blev kaldt Troldestenen.

Nogle fortæller, at det er en af de mange sten, som arrige trolde i tidens løb har kastet efter kirketårne for at stoppe den i troldeører infernalske lyd fra kirkeklokkerne. Andre mener, at trolden, der boede i Esterhøj, nøjedes med at flygte fra klokkernes kimen og gemte nøglen til sin høj under stenen på stranden i Høve Skov.

Det var sin sag at få fragtet den store og tunge sten fra stranden op ad Høve Stræde og op på toppen af Esterhøj, der ligger 89 meter over havet. I alt deltog 3.688 frivillige og 11 spand heste i arbejdet. Det tog flere dage at få stenen på plads.


Høve Skov bliver til

Høve Skov er ikke så gammel. De første træer blev plantet i midten af 1800-tallet. På det tidspunkt var der stor mangel på træ, og derfor blev der rejst ny skov overalt i landet. I første omgang var det den vestlige og frodige del af skoven, der blev tilplantet. Den del af skoven ligger på kanten af den store randmoræne, der blev dannet under istiden.

Den østlige ende af skoven ligger på gammel havbund, der er hævet op til 4,5 meter siden stenalderen, da trykket fra den mægtige iskappe forsvandt. Her er jorden tør og sandet. Denne del blev tilplantet lidt senere end den vestlige del, og hermed kom skoven op på i alt 40 hektar.

På den sandede jord er det fortrinsvis nåletræer og birk, du ser i skoven. I den frodige del i vest er det bøg, ahorn, eg og ask, der dominerer. Du kan endog finde eksotiske træer som spisekastanie. Flere steder i skoven kan du se træer, der stammer helt tilbage fra skovens første tid 1800-tallet. Såvel bøgetræer som østrigsk fyr.


Dans i skoven

Høve Skov var lige fra begyndelsen et yndet udflugtsmål, og den gamle skovpavillon var med til at gøre skovturen ekstra fornøjelig. Den blev opført i 1905 af en lokal gårdejer som dansesal og traktørsted for egnens befolkning.

Fra midten af 20erne og i løbet af de følgende 40 år blev ”Høve Skov”, som skovpavillonen hedder i folkemunde, udvidet flere gange. Udover krostue, restaurant og sommerpensionat var der keglebane, svingkarussel og meget mere. Helt op i 60erne var det stedet, hvor man gik til lørdagsbal. Og det siges, at kimen til mangt et ægteskab og mange nye odsinger er skabt i den grønne skov. En del år har der været restaurant i Høve Skovpavillon, men denne er nu lukket. Stedet er i privat eje.


Danmarks første teltlejr

En del af gæsterne på skovpavillonen kom helt sikkert fra den daværende teltplads i Høve Skov. Der var teltplads siden 20erne, og det siges at være en af Danmarks første lejrpladser. Man slog teltene op i skovkanten ud til vandet efter råd fra lægerne, fordi luften ved Høve Strand var gavnlig for helbredet.

Arealet hvor teltpladsen lå, er i dag i privat eje.

I dag er Høve Skov en populær skov at gå tur i, at ride i eller at begynde cykelturen i, hvis man vil prøve kræfter med de nærliggende bakker. Man kan også vælge at tage en dukkert i Sejrøbugten. Kigger man mod øst, strækker sandstranden sig, så langt øjet rækker.

 

Tidslinje

13.000 - 15.000 f.v.t.: 

Landskabet med de tre Odsherredsbuder dannes. Høve Skov ligger for foden af den mest markante af de tre buer - Vejrhøjbuen

1.950 - 501 f.v.t.: 

Rundhøj i Høve Skov

1.100 - 901 f.v.t.: 

Stenkiste. Senere udgravet med fund af benrester samt diverse knive ved rundhøjen i Høve Skov

Ca. 1850:

De første træer bliver plantet i Høve Skov. Du kan stadig se bøgetræer fra de første beplantninger i skoven

1905: 

Høve Skovpavillon bliver opført i udkanten af Høve Skov

1920: 

Troldestenen bliver med hjælp fra 3.688 frivillige og 11 spand heste slæbt op på toppen af Esterhøj som et minde for Genforeningen

1920'erne

Teltpladsen i Høve Skov bliver til