Året rundt i Silkeborgskovene

Forår

Den travle tid i naturen. I marts vågner slangerne af vinterdvalen. Hugorme kan opleves fx i Vejlbo Mose og Jenskær og snoge ved Slåensø. Snart kommer der gang i fuglesangen. Først de overvintrende standfugle, så trækfuglene fra Sydeuropa og sidst trækfuglene fra Afrika. Tager man regelmæssigt ud i skoven, kan man høre, at der hele tiden kommer nye fugle til.

I april blomstrer anemone og vorterod i skovbunden. De smukkeste bevoksninger finder du i Lysbro Skov, hvor rådyrene – der æder anemoner – ikke bryder sig om at være, fordi her også er hundeskov. Husk i øvrigt: Det er vigtigt at holde hunde i snor på denne årstid, ellers er der mange dyrebørn, som vil dø. Sidst i april springer bøgen ud, og skoven bliver langsomt mørkere. På en solskinsdag kan man opleve, at den store natsommerfugl sømplet kommer flaksende mellem bøgene - selvom den faktisk er en natsommerfugl.

I maj kan man være heldig at opleve skalle trække op i de små bække for at lægge æg. De kommer op i tusindvis, når søens temperatur rammer ca. 8 grader, så det er med at være der på de ganske få dage, hvor det sker.

Forår er også den bedste tid at samle spiselige urter i skoven. De er friske, og det er altid hyggeligt at komme hjem med en pose mad til køkkenet efter skovturen. Anbefales kan nælder og løgkarse, og ved Slåensøs afløb og ved Sønderskovvej står der også spansk kørvel, der lugter og smager som lakrids. Brug den i teen, som smagstilsætning i salat eller måske til en Pernod-agtig snaps.

 

Sommer

Den gode tid i naturen, hvor man kan dovne og bare lade oplevelserne komme til en. Måske tage en dukkert i en af Silkeborgskovenes mange søer. På denne årstid står skoven fuld grøn, og der er gang i produktionen. Træerne danner de knopper, der skal blive til blade og blomster året efter. Skoven er fuld af unger fra hjorte, ræve og fugle, så færdes med varsomhed. Omkring Sankt Hans begynder unge frøer og tudser at forlade skovens damme, og skovbunden kribler og krabler med små tudser.

Skoven om natten kan også anbefales. Midt om sommeren er det lyst næsten døgnet rundt.  Tag evt. en sovepose med og overnat et sted, så du får hele natteoplevelsen af skov med - der er flere primitive lejrpladser. Over søer og skovlysninger kan man opleve flagermus. Her er adskillige arter med hver deres måde at flyve på. Om natten kan man flere steder opleve de grønne lys fra sankthansorme, som faktisk er biller og i familie med ildfluer. Det grønne lys er især fra hunner, der forsøger at lokke en mage til.

Nu starter også bærsæsonen. Så husk altid en lille bøtte, hvis man skulle komme forbi et godt sted med hindbær eller blåbær.

 

Efterår

Høsttid i skoven for folk og fæ. Langs naturstierne gennem skovene står æbletræer med frugt til fri forsyning. Træerne er aldrig plantet, men fremspiret fra æbleskrog henkastet af tidligere tiders rejsende.

Bær er der stadig lidt af bl.a. tyttebær og tranebær, men ellers starter svampesæsonen for alvor nu.

Her er mange rørhatte og skørhatte og særlig i bevoksninger med ædelgran kan man i oktober fylde en kurv med tragtkantareller.  Hist og her i skoven står der hasselbuske, men man skal slås med egern om, hvem der kommer først.

Der er faktisk også mange blomster endnu, og sommerfugle flyver stadig på dage, hvor solen skinner.

Hvis bøgen har blomstret i år, begynder det nu at drysse med bog. Alle elsker bog, der ædes af rådyr, mus, egern, duer, skovskader, bogfinker og mange flere. Skovskader samler også agern og graver dem ned som vinterdepot. Nogle graves ikke op igen, og op spirer små, nye egetræer.

I Sønderskov kan man være heldig at høre kronhjortens brunstbrøl, særlig hvis man tager herud om aftenen.

Sent efterår falder bladene, og skoven bliver gennemsigtig. Bladene er som manna fra himlen, der drysser ned i hovedet på svampe, regnorme, tusindben og alle de andre små skabninger, der lever af døde blade.

 

Vinter

Den stille tid i skoven. Vinteren er god, når man skal opleve dyr. Uden blade kan man gennemskue skoven, og se dyrene på afstand. De efterlader tydelige fodspor i mudder, på skovveje eller i sneen.

I december tilbyder skovene mos, kogler og smukke svampe, hvis du mangler at få samlet ind til hjemmelavede juledekorationer.

For ornitologer og fuglefreaks er det en god årstid at se efter de store fugles reder i trætoppene. Mange af rederne genbruges næste sommer af ravn, musvåge, hvepsevåge, duehøg eller andet, så nu er det med at bide mærke i, hvor fuglene er til næste år. Langs skovbækkene kan man opleve vandstæren. Læg i øvrigt mærke til, at nogle steder er bunden rodet op, og i stedet for en generel mørk bund er der nu områder med frisk grus. Det er ørreder, der har været oppe fra søerne for at gyde.

For kunstelskere – og hvem er ikke det - er det også en helt særlig oplevelse af komme i skoven på en månebeskinnet nat med sne på jorden. Ren grafik.