Planter
Store træer
Gråstenskovene rummer rigtig mange gamle, store og spændende træer – nogle af dem er næsten 40 meter høje. De højeste er Hingstbjergbøgene fra 1732, der står i Dyrehaven.
Se kort over store og specielle træer i Gråstenskovene
Se liste over store og specielle træer i Gråstenskovene
Bøgeskov
I Gråstenskovene dominerer den EU-beskyttede naturtype ’Bøgeskov på muldbund’.
Jordbunden er overvejende fed ler, som hverken er sur eller meget kalkrig. Det passer fint for bøgetræet, som vokser bedst på en næringsrig skovbund, der ikke er for fugtig.
Gråstenskovene har en rig underskov af buske og en frodig skovbundsflora af urter og græsser.
Urørt skov i Hingstbjerg
I Dyrehaven ligger området Hingstbjerg, der er urørt skov. Her får den 250 år gamle bøgeskov lov at passe sig selv, og en afstikker fra skovvejen er en tur ind i en anden verden. Her ligger kæmpe bøgetræer på kryds og tværs, bækken skærer sig dybt ned mellem de store bakker, og nye træer er på vej op. Desuden er der et meget rigt dyre-, svampe og insektliv på grund af de henfaldne træer.
Området ligger tæt på Agernhuset.
Orkideer
På engene ved Margrethe Sø kan man opleve de smukke orkideer, der blomstrer i maj-juni.
Den lilla majgøgeurt findes i tusindvis på engene. Skovgøgeliljen med sine smukke hvide blomster er ikke helt så almindelig, men ses alligevel med flere hundrede blomstrende planter. Desuden findes der lav skorsoner og hjertegræs. Den sidste kun i ganske få eksemplarer.
I øvrigt kan man i skoven omkring engene finde tre andre orkidé-arter: tyndakset gøgeurt, skovhullæbe og ægbladet fliglæbe.
Først når orkideerne er afblomstret og har sat frø hen i juli, bliver der sat kvæg ud som kan holde vegetationen lav.