Find vej
Der kører tog til Gråsten – derfra er der en lille kilometer til skoven og slottet.
Praktisk info og aktiviteter
Der er afmærket en række vandreruter i Gråstenskovene:
Gul rute – cirka 6,5 km lang
Ruten går gennem Rinkenæs Skov og Dyrehaven og starter på p-pladsen ved Felstedvej cirka 500 meter nordvest for Gråsten Slot. Ruten passerer mange af de spændende seværdigheder i skovene. Gul rute er også en løberute med opsatte kilometerpæle.
Sporet ved Fiskbæk
Består af to ruter, hvor den gule rute er cirka fire kilometer lang, og den røde rute er cirka to kilometer lang. Stierne er beliggende omkring Gråsten Landbrugsskole, og de udgår fra skolens p-plads.
Gråstenstien
Stien er ni kilometer lang og går både igennem Gråstenskovene og Gråsten by
Der må cykles på veje og stier.
Der må rides i det meste af skoven – enkelte veje og stier er dog spærret for ridning på grund af den bløde bund og af hensyn til andre skovgæster.
Over- og Nederstjernen og arealerne ved Kastanieallé er hundeskove, hvor hunden må bevæge sig frit, så længe den er under kontrol og synlig for ejeren. I resten af Gråstenskovene skal hunden være i snor.
Der er frit fiskeri i Østersøen.
Når man opholder sig på Syvstjernen, har man lov til at bade i og sejle på Benedikte Sø.
De fleste skovveje er normalt tilgængelige for barnevogne og kørestole. Stier og spor er generelt ikke handicapegnede.
Mange mennesker bruger naturen - og til vidt forskellige ting. Derfor er der lavet en række regler for brug af naturen.
Reglerne er lavet, så turen ud i naturen bliver en god oplevelse for så mange som muligt.
Beskyttede områder
I skoven er visse områder udlagt som naturzoner og B-skove.
Det er særligt beskyttede områder, hvor der ikke gives tilladelse til arrangementer.
Agernhuset er en frokosthytte med grill, bord og bænke og plads til cirka 30 personer. Agernhuset er åben for alle og kan ikke reserveres.
Ved Margrethe Sø er der en flot plads ned til søen med borde, bænke og grill.
Ved økobasen Syvstjernen er der et ”Naturtoilet”
Desuden er der ved Nederstjernen mulighed for at leje feriehuse med adgang til badeland.
Syvstjernen har syv shelters på 4 gange 2,5 meter, hvor cirka 40 personer kan overnatte. Hytterne ligger omkring en bålplads med bænke og et naturtoilet i nærheden.
Pladsen er en lejrplads og bruges af større grupper, og er især egnet til skolers og børneinstitutioners undervisningsforløb.
Brug af Syvstjernen kræver, at man reserverer plads ved Naturstyrelsens webbooking.
På Syvstjernen er der ikke adgang til vand, så det må man medbringe hjemmefra. Brænde må medbringes, eller man kan samle døde grene på skovbunden.
Pladsen ligger cirka 400 meter inde i skoven over for FDF’s kredshus E´Arnstej på Ravnsbjergvej 8 mellem Gråsten og Kværs. Man kan gå eller cykle til pladsen ved at benytte stien over for spejderhytten E´Arnstej. Det er ikke tilladt at køre bil i skoven - heller ikke for blot at aflevere noget på Syvstjernen. Har man større mængder bagage kan det eventuelt transporteres på en trækvogn. P-pladsen ved E´Arnstej kan benyttes, men kun på hverdage mellem klokken 7 og 17. Nærmeste skovparkering, hvor man kan holde om natten og i weekenderne, ligger 700 meter længere mod vest ad Ravnsbjergvej. Herfra er der cirka 1 kilometer ad skovvej til Syvstjernen.
Reserver Syvstjernen på book.naturstyrelsen.dk
Aktiviteter ved Syvstjernen
Skoven omkring Syvstjernen er en spændende og bakket løvskov. Ud over det varierede skovlandskab er der i gåafstand inden for en kilometer både vandløb, søer og overdrev. Undervisningsforløb i de fleste skolefag kan på en levende og direkte måde laves i skoven med Syvstjernen som udgangspunkt. Faget natur- og teknik er oplagt men området kan også bruges i blandt andet dansk- og matematikundervisningen.
Når man har reserveret Syvstjernen, er det tilladt at lave forskellige aktiviteter i skovområdet, som ellers kræver en særlig tilladelse. I dagtimerne må man lave løb med faste poster, klatre i træer med reb og rapelle, grave huller, lave bål, bygge tovbroer og lave huler af naturmaterialer.
Hvis man vil sejle i tømmerflåde, er det også tilladt - men kun på Benedikte Sø og kun fra vestsiden af søen. Man må bygge tømmerflåder af ris og regnslag. Dunke eller tromler må også bruges, men kun nye da gamle eventuelt kan forurene vandet i søen. I perioden, mellem den 16. juli og den 31. marts, må man i området lave aktiviteter om natten som for eksempel natløb og overnatning i bivuak eller løvhytte. Det er dog vigtigt, at man ikke ødelægger noget, og at man rydder pænt op efter sig og ikke forstyrrer dyreliv eller andre skovgæster.
Omkring Syvstjernen er der ud af gamle træer og stubbe skåret en række dyr og figurer. Nogle er gemt lidt væk fra veje og stier, andre går man lige forbi.
Bøgeskovens skygge og læ medfører en stor luftfugtighed, som giver gode vilkår for svampe.
Jagt i Gråstenskovene er forbeholdt kongehuset.