7. Landbomuseet Kolding
Landbomuseet er den bedste indgang til Harte Skov – også selv om man ikke vil besøge museet. Ved vejen foran gården står en informationsstander, der fra alle vinkler angriber stedets historie og forandring. For børnene er der sjove opgaver, hvor de skal føle sig frem til et svar.
En rundtur i Harte Skov vil overraske de fleste, fordi man oplever, hvor hurtigt landbrugsejendommen Brødsgård er blevet forvandlet til skov. Naturstyrelsen købte gården i 1991 som et led i at realisere planerne om at fordoble skovarealet i Danmark. Nu er det allerede en varieret løv- og nåleskov i kraftig vækst, som vil blive endnu smukkere de kommende år, efterhånden som der tyndes ud i rækkerne, og de mest levedygtige træer når nye højder. Blandt løvtræerne dominerer bøgetræerne – især på skråningerne ved Vester Nebel Ådal – men der ses også flere arter af eg og ahorn. På de flade, sandede områder ses især sitkagran, rødgran, douglas og lærk.
Naturstyrelsen er også engageret i at bevare gamle, danske husdyrracer. Omkring Landbomuseet hjælper hårdføre kvægracer med naturpleje. Læg mærke til de mere muskuløse grå- og sortbrogede køer, som var udbredt i Jylland fra 1600- til 1800-tallet, hvor studene blev drevet ad Hærvejen til de nordtyske og hollandske markeder. En ko gav dengang 2-3 liter mælk om dagen. Nu giver en malkeko 25-30 liter mælk om dagen.
Landbomuseet Kolding er indrettet på Brødsgård, der engang var en af de største gårde i sognet. Museet udstiller en stor samling af landbrugsredskaber, der viser udviklingen fra hjulplov til mejetærsker. Samt udstyr og hjælpemidler der er med til at bringe os tættere på livet som karetmager, smed, brøndborer, dyrlæge og husmor.
Læs mere på Landbomuseets hjemmeside