Året rundt i Harte Skov og Ferup Sø

Forår

På denne tid topper fuglesangen. Prøv at gå ud regelmæssigt og lyt. I begyndelsen er det kun standfugle som musvit, bogfinke og solsort, der synger, men lidt efter lidt kommer trækfugle som sangdrossel, gransanger og løvsanger retur fra syden for at yngle i den lyse, danske sommer. Først i april samles frøer og skrubtudser til det store parringsspil ved ynglepladserne i Ferup Sø, Stallerup Sø og de mange andre søer i området.

Man kan se råvildt året rundt, men det tidlige forår er et godt tidspunkt. Og ræven ligger i sin lune hule med nyfødte hvalpe. Bøgen springer ud i slutningen af april.

Ved Ferup Sø er der gode muligheder for at se fiskehejre, blishøne, knopsvane, lille lappedykker, grønbenet rørhøne, stor skallesluger, troldand, dobbeltbekkasin, vandstær og digesvale. Og med lidt held måske også fiskeørn, rørhøg, bjergvipstjert, rød glente og isfugl langs søen eller Vester Nebel Å.

Havørreder yngler i åen, og efter den 1. april må man fiske.

Læs om reglerne for frit fiskeri i statsskovene

I maj er der godt fiskeri i Ferup Sø efter gedder og sandart, men også brasen, aborre og karpe. 

Sommer

Skoven står i fuldt flor, og der er gang i produktionen. Træerne danner de knopper, der skal blive til blade og blomster næste år. I skoven ses mange unger fra råvildt, kronvildt, ræve, grævling og fugle. Rævehvalpene er nysgerrige og leger foran hulerne, og grævlingens grise tøffer rundt i skumringen sammen med deres forældre. Man kan være heldig at spotte egern, måske endda unger, der har vovet sig ud af reden.

I juni kan råbukkene finde på at jagte hinanden i territoriekampe, næsten samtidig med at rålam kommer til verden, og hvis man færdes helt stille på skovvejene, kan man opleve at se rålam helt tæt på deres mor, råen. I slutningen af juli og august har rådyrene parringstid, og i den periode følger råbukkene tæt efter råerne for at være klar, når råens brunst er der i blot et døgn eller to.

Bærsæsonen starter i august, og der er plantet en bred vifte af frugt og bærbuske i skovbrynene. Med kurven under armen er det værd at gå på jagt efter brombær, hyldebær, mirabeller og æbler. Hvis man vil have lidt til at krydre snapsen, er der både slåen og glansbladet hæg, som – efter en tur i fryseren - giver snapsen en næsten marcipanagtig smag.

 

Efterår

Efteråret er høsttid i skovene. Dyrene samler forråd, og bog, nødder og agern fortæres for at give fedt på sidebenene til en kommende vinter. Bær-sæsonen går på hæld, men der vil stadig være brombær og hyldebær. Slåen er modne og kan plukkes på dette tidspunkt, men skal i så fald en tur i fryseren, inden de ryger i snapsen. Ellers er de for bitre. Ideelt set venter man derfor med at plukke frugterne til efter den første nattefrost, hvor de er sødere.

Harte Skov har endnu kun få svampe, men der er rørhatte at finde i de gamle dele af skoven ned til Vester Nebel Å.

Der er stadig chancer for at se råvildt, ræve, egern og harer. Faktisk er det lettere at opleve dyr end på andre årstider, alene fordi der er flere af dem. Ungerne er store, og de er nysgerrige.

Sent på efteråret falder bladene, og skoven bliver gennemsigtig. Det er som manna fra himlen, der drysser ned i hovedet på svampe, regnorme, tusindben og alle de andre små skabninger, der lever af døde blade.

Vinter

Vintermånederne i skovene er præget af naturens dvale, men alligevel byder skovene på gode oplevelser. Uden blade kan man gennemskue skoven og se dyrene på afstand. De efterlader tydelige fodspor i mudder, på skovveje eller i sneen. I december kan du samle mos, lav, svampe med mere til juledekorationer, gran og kogler kun fra jorden.

Læs mere om hvad du må samle i skoven

Få gode ideer til julepynt med ting fra naturen

Ved Vester Nebel Å – i stryget ved Ferup Sø - er der stor aktivitet af gydende ørreder. Se efter store lyse pletter af grus, som er blevet endevendt.

En klar vinternat er perfekt til at nyde stjernehimlen. Langt væk fra byernes baggrundsbelysning kan man på et liggeunderlag i skoven beundre stjernebillederne – og måske nyde en varm drik fra en medbragt termokande. Og benyt måske lejligheden til at sove ude i et shelter i de laaaange nætter.