Aktiviteter ved Himmelbjerget og Slåensø

På med joggingskoene, frem med mountainbiken eller tag på udflugt med børn og madkurv. Der er et net af afmærkede vandrestier i området, og fantastiske udsigter åbenbarer sig rundt om næste hjørne.

Se diverse cykel- og vandreruter på kort på udinaturen.dk

Badning

Man kan bade i Borre Sø, Julsø og Slåensø, men der er ingen badefaciliteter.

Tilladelse til fiskeri

Du må fiske i Slåensø og dele af Borresø, hvis du har årskort/fiskekort fra Silkeborg Fiskeriforening.

Læs mere på Silkeborg Fiskeriforenings hjemmeside

Der udstedes dog også dagskort og ugekort – se hjemmesiden for Silkeborg Fiskeriforening. Børn under 15 år kan fiske uden kort i Silkeborg Fiskeriforenings vande.

Vandreture ved Himmelbjerget

Se de afmærkede vandreruter på kort i vandretursfolderen

Mange ankommer i bil til parkeringspladsen (P1) og går turen til Himmelbjergtårnet og den formidable udsigt, mens andre ankommer ved Hotel Julsø, hvor der fra bunden af Himmelbjerget er ca. 1,2 km snoet sti de 130 meter til toppen. Terrænet vest og nord for Himmelbjerget holdes fri for træer, så der er uhindret adgang til at nyde udsigten og omgivelserne.

Vandrere ved Himmelbjerget og Slåensø. Foto: Per Fløng

Hele området er fuld af afmærkede stier ved de nummererede parkeringspladser. Der er relativt korte ruter, men hvis man trænger til udfordringer, kan man let kombinere ruter. Alle skal dog være opmærksom på, at landskabet er bakket og kan kræve sin mand M/K. Husk vand i sommervarmen!

• Gult afmærkede ruter – rundture på mellem 2,3 og 7,2 km
• Rødt afmærkede ruter – længere ture, hvor man evt. skal gå retur
P1-P12: Søruten er 8,0 km
P2-P4: Bøgedalsruten er 1,8 km
P4-P8: Mergelbanestien er 3,5 km
• Orange ruter er alternative ture og ikke målt op

Bines Kol og Skriver Kol

Et fremragende alternativ til panoramaudsigten fra Himmelbjerget er at parkere ved P3 og vandre til Bines Kol og/eller Skriver Kol. Terrænet er kuperet og stien ikke altid lige fremkommelig (så det er ikke en tur for gangbesværede og kørestolsbrugere), men man belønnes så rigeligt for anstrengelserne, når man når målet, og udsigten over Julsø åbenbarer sig.

Silkeborg-Aarhus

Den lange vandrerute (markeret med blåt) passerer både Slåensø og Himmelbjerget og går fra Silkeborg over Ry og Skanderborg til Aarhus. Det er en mundfuld at gå de 64 km, men man kan overnatte undervejs og kombinere med sejltur på Gudenåen og søerne mellem Skanderborg og Ry samt på Skanderborg Sø.

Silkeborg-Horsens

Den nedlagte jernbane mellem Horsens og Silkeborg har fået nye kunder, nemlig vandrere, cyklister og ryttere, der gerne vil opleve det midtjyske Søhøjland. Fortiden som jernbane betyder, at terrænet ikke er kuperet, men naturligvis er det stadig en lang tur. Den kan deles op ved for eksempel at benytte de primitive overnatningspladser, der findes for hver ca. 10-15 kilometer.

Læs mere om Naturstien Horsens-Silkeborg

Der er i øvrigt veterantog fem km af strækningen hver sommer.

Læs mere på veteranbanen.dk

Vandreture ved Slåensø

Alle kan frit vandre ad afmærkede stier ved Slåensø. Cykling er tilladt efter reglerne i Naturbeskyttelsesloven, der siger, at man må cykle på veje og stier, der er egnet dertil. Omkring Slåensø skal det dog foregå varsomt og med hensyn til de mange andre gæster. Der er masser af muligheder for mountaincykling andre steder ved Silkeborg, for eksempel i Nordskoven, der har en decideret cykelrute – med forskellige sværhedsgrader.

Tidligere var der restaurant ved Slåensø, og om sommeren var der liv, glade dage og fester med dans. Det samme gjorde sig gældende i det område i Salten Overgård Skov nær Høgdal. Her lå der i 1700- og 1800-tallet en danseplads, og der blev givet festet igennem. Om vinteren var der skøjtebane. Sommerrestauranten ved Slåensø brændte imidlertid i 1952, og siden har man først og fremmest skullet besøge Sønderskoven og Slåensø for ro, stilhed og vandreture.

Tur på 3 km rundt om Slåensø

Begynd ved Svejbækvej (parkeringspladserne 10, 11 eller 12) og gå til den østlige ende af søen. Langs søens sydlige bred er der naturlig okker i røde nuancer. Det stammer fra kilderne, som munder ud i søen. Det er de kilder, der har lagt navn til søen, for på oldnordisk betød ”Slagna” at springe ud. Nordvest for søen kan man være heldig at se snoge slikke sol.

Tur på 3,5 km ved Borresø

Turen begynder ved p-pladsen (nr. 13) ved Sønderskovvej, og når man bevæger sig mod Borre Sø, kan man være heldig at se rådyr. Her kan man slå et smut forbi Kongestolen, hvorfra der er fremragende udsigt til den modsatte side, nordsiden, af Borresø, med lyngbakkerne Sindbjerg og Stoubjerg. Kongestolen består af geologiske lag, der er ældre end istiden. Lige under bakken er der nemlig en brunkulsgrav, og man ved, at brunkul er 10-20 millioner år gamle.

Tur ved Åsen på ca. 2,5 km

Hvis du er i fin form, kan denne tur kombineres med den 3 km lange tur rundt om Slåensø. Start turen ved Svejbækvej (p-plads 10, 11 eller 12), og du kommer forbi H. C. Andersens Høj, ligesom der er en fremragende udsigt fra netop ”Udsigten”, hvis omgivelser holdes fri for træer.

Vandreruten Silkeborg-Aarhus går også gennem området ved Slåensø. Hold øje med en lille blå mand på skiltene. Et også langt alternativ er at vandreruten Silkeborg-Horsens – eller i hvert fald dele af den.

Besøg Høgdal

Den kulturhistoriske perle af en landbrugsgård fra 1700-tallet kan besøges af skoleklasser, børnehaver, foreninger, firmaer og andre godtfolk.

Find ud af mere på hogdal.dk eller ring på 86 82 19 11 eller send en mail til Obfuscated Email

Kano

Der er masser af muligheder for at kombinere kano, Gudenåen og udsigt til Himmelbjerget. Mange steder i Ry og Silkeborg udlejes der kanoer. Det samme gør der på Skyttehusets Camping.

Læs mere på skyttehusetscamping.dk

Gode forslag til ture, der indbefatter Himmelbjerget, kan findes på kanoferie.dk

Legeplads

I gåafstand fra P1 på vej mod stien til Himmelbjerget er der en glimrende, nyanlagt legeunivers, hvor ungerne kan boltre sig.