Vandreture ved Himmelbjerget
Se de afmærkede vandreruter på kort i vandretursfolderen
Mange ankommer i bil til parkeringspladsen (P1) og går turen til Himmelbjergtårnet og den formidable udsigt, mens andre ankommer ved Hotel Julsø, hvor der fra bunden af Himmelbjerget er ca. 1,2 km snoet sti de 130 meter til toppen. Terrænet vest og nord for Himmelbjerget holdes fri for træer, så der er uhindret adgang til at nyde udsigten og omgivelserne.

Hele området er fuld af afmærkede stier ved de nummererede parkeringspladser. Der er relativt korte ruter, men hvis man trænger til udfordringer, kan man let kombinere ruter. Alle skal dog være opmærksom på, at landskabet er bakket og kan kræve sin mand M/K. Husk vand i sommervarmen!
• Gult afmærkede ruter – rundture på mellem 2,3 og 7,2 km
• Rødt afmærkede ruter – længere ture, hvor man evt. skal gå retur
P1-P12: Søruten er 8,0 km
P2-P4: Bøgedalsruten er 1,8 km
P4-P8: Mergelbanestien er 3,5 km
• Orange ruter er alternative ture og ikke målt op
Bines Kol og Skriver Kol
Et fremragende alternativ til panoramaudsigten fra Himmelbjerget er at parkere ved P3 og vandre til Bines Kol og/eller Skriver Kol. Terrænet er kuperet og stien ikke altid lige fremkommelig (så det er ikke en tur for gangbesværede og kørestolsbrugere), men man belønnes så rigeligt for anstrengelserne, når man når målet, og udsigten over Julsø åbenbarer sig.
Silkeborg-Aarhus
Den lange vandrerute (markeret med blåt) passerer både Slåensø og Himmelbjerget og går fra Silkeborg over Ry og Skanderborg til Aarhus. Det er en mundfuld at gå de 64 km, men man kan overnatte undervejs og kombinere med sejltur på Gudenåen og søerne mellem Skanderborg og Ry samt på Skanderborg Sø.
Silkeborg-Horsens
Den nedlagte jernbane mellem Horsens og Silkeborg har fået nye kunder, nemlig vandrere, cyklister og ryttere, der gerne vil opleve det midtjyske Søhøjland. Fortiden som jernbane betyder, at terrænet ikke er kuperet, men naturligvis er det stadig en lang tur. Den kan deles op ved for eksempel at benytte de primitive overnatningspladser, der findes for hver ca. 10-15 kilometer.
Læs mere om Naturstien Horsens-Silkeborg
Der er i øvrigt veterantog fem km af strækningen hver sommer.
Læs mere på veteranbanen.dk