Praktisk - Himmelbjerget og Slåensø

Se p-pladser, bålpladser, vandre- og cykelruter m.m. på udinaturen.dk

Parkering

Der er 13 nummererede parkeringspladser i området. Ved Himmelbjerget er der betalingsplads (P1). Ved flere af parkeringspladserne er der borde og bænke, hvor man kan fortære sin medbragte mad.

Overnatning

På Hotel Himmelbjerget er der mulighed for overnatning.

Læs mere på hotel-himmelbjerget.dk

Tidligere kunne man også sove på det over 150 år gamle Hotel Julsø, der ligger smukt ved bunden af Himmelbjerget. Men i dag er hotellet lukket, men bygningen er hjemsted for en glimrende restaurant.

Der er to lejrpladser ved Borre Sø. De kan benyttes af grupper, fx spejdere, skoleklasser og daginstitutioner. Reservation er nødvendig. Kontakt Naturstyrelsen (Søhøjlandet) på tlf.: 72 54 30 00 eller skriv en mail til Obfuscated Email. Der er også en primitiv lejrplads ved mergellejet ved Bøgedal vest for Himmelbjerget.

Der er mulighed for camping i form af Skyttehusets Camping, der ligger ned til Borre Sø.

Læs mere på skyttehusetscamping.dk

Campingpladsen ligger i behagelig gåafstand til både Sønderskov og Himmelbjerget.

Himmelbjergegnens Natur- og Idrætsefterskole overtog i 1992 den gamle slægtsgård Knøsgården. Her kan der overnattes, og der er talrige friluftsaktiviteter.

Klik ind på himmelbjergegnens.dk eller ring på tlf.: 86 89 83 99.

FDF har Sletten, fdf.dk – tlf.: 86 84 60 28.

Himmelbjergtårnet – åbningstider

Weekend og helligdage i påsken: kl. 10.00-17.00
Maj og juni: dagligt kl. 10.00-17.00
Juli: dagligt kl. 10.00-19.00
August-15. september: dagligt kl. 10.00-18.00
16. september-30. september samt de to første weekender i oktober og efterårsferien: lørdag og søndag kl. 10.00-17.00

Grundlovsmøde

Der blev holdt folkemøder i 1800-tallet på Himmelbjerget. Traditionen udviklede sig til grundlovsmøder, og i dag holder Det Konservative Folkeparti hvert år den 5. juni grundlovsmøde på Himmelbjerget.

Handicappede

Det kan lade sig gøre for gangbesværede og kørestolsbrugere at færdes på de større skovveje. Men generelt set er terrænet kuperet, og stierne kan være vanskelige for dårligt gående. Selv en kort tur kan være meget lang i det bakkede landskab.

P-pladsen ved Svejbækvej er et godt udgangspunkt for at komme til den sydlige del af Slåensø. Adgang til nordsiden med afløbet kan ske fra Millingbækvej, hvor der i øvrigt også er handicaptoilet.

Vis hensyn

Hold din hund i snor.

Læs mere om hund i naturen

Der må cykles på skovveje og stier. Bemærk, at det ikke er tilladt at køre på mountainbike i Sønderskov omkring Slåensø og bredden af Borresø. Vælg hellere Nordskoven ved Silkeborg.

Læs mountainbike-kodeks

Ridning er tilladt på stier og veje

Der kan være meget tørt om sommeren, men vær forsigtig med ild hele året. Der er bålplads i grusgraven ved Millingbæk.

Læs generelle regler for bålsteder

Find vej

Med bil

I bil er det lettest at komme til Himmelbjerget ved at følge skiltene fra Silkeborg mod syd til Rodelund og herfra mod Ry eller fra landevejen mellem Aarhus og Silkeborg.

Rutebåd

Et godt og fint alternativ er i sommerhalvåret (og efterårsferien) at tage rutebåd fra Silkeborg eller Ry. Det er den klassiske måde at besøge området på, og fra Julsø og bunden af Himmelbjerget er der ca. 1.2 km sti, der slynger sig til bjergets top. Mest romantisk er det at tage Hjejlen, der er verdens ældste, originale hjuldamper med en enestående historie bag sig. Hjuldamperen blev bygget hos B&W i København helt tilbage i 1861 på initiativ af en række Silkeborgborgere med ejeren af papirfabrikken, Michael Drewsen, i spidsen.

Læs mere på hjejlen.com

Offentlig transport

Bus nr. 311 kører fra Ry og Silkeborg til Himmelbjerget og stopper ved parkeringsplads P1.

Planlæg din rejse på rejseplanen.dk