Vandreture

Der er ikke afmærkede vandrestier, men følgende anbefales:

Højby Sø trampesti (6 km t/r) er den smukkeste tur, når man skal opleve søen. Start fx ved Højby Kirke (p-plads), og følg stien langs søen hele vejen til pumpehuset (3 på kortet) og ruinerne af Borren (4 på kortet). Det er ikke muligt at fortsætte hele vejen rundt om søen. For ikke at forstyrre dyre- og fuglelivet holdes den nordlige del af søen fri for færdsel.

Nygård Sø trampesti (4 km) går hele vejen rundt om søen, og er inklusive den spændende afstikker over broen til Næsholm Borgruin.  Anbefales kan også afstikkeren sydpå til Syvhøje (1,5 km t/r). Følg markvejen syd for jernbanen.

Geocaching

Geocaching er en slags orienteringsløb for hele familien, hvor I selv bestemmer tempoet. Sporten består i, at man skal finde en cache (skat) gemt i naturen eller på et interessant sted. Kom i gang på geocaching.com.

Læs mere om reglerne for geocaching

På fisketur

Det er tilladt at fiske fra land i hele Nygård sø og i den vestligste del af Højby sø – fx fra fiskeplatformen (1 på kortet). I den øvrige del af Højby sø er fiskeri forbudt.

Børn og unge under 18 år kan gratis svinge snøren, men alle mellem 18 og 65 år skal have et gyldigt lystfiskertegn (se www.fisketegn.dk). 

Læs mere om lystfiskeri og fisketegn

Spis i det fri

Der er ikke bålpladser, men mange gode steder, hvor man kan åbne en madkurv.

Borde og bænke er der fx ved p-pladsen ved pumpehuset (3 på kortet).

Tag hunden med

Hunde skal altid være i snor i skovene. Der er ikke hundeskove, og langs søen kommer man forbi engområder med græssende køer og heste.

Læs mere om hund i naturen

Book en aktivitet

Statens skov- og naturområder ved Højby Sø og Nygård Sø er åbne for arrangementer og aktiviteter. Det er ikke nødvendigt at søge tilladelse, hvis aktiviteterne ikke påvirker andre mennesker i naturen eller dyr og planter. 

Se, hvad der kræver tilladelse

Tilladelse søges via Book i naturen mindst 14 dage før arrangementet.

 


Mere om Højby Sø og Nygård Sø

Kort med seværdigheder Aktiviteter Dyr og planter Året rundt Historie Praktisk