Aktiviteter på Rømø

Vandreruter

Rømø har tre afmærkede vandreruter - én i hver af de tre plantager: Tvismark, Kirkeby og Vråby. Turene gennem Tvismark Plantage og Kirkeby Plantage byder på det mest varierede landskab, hvor der også vandres i det åbne landskab med vide horisonter. Alle ture er rundture på 2-4 km afmærket med gule farver, men i Kirkeby Plantage er der også mulighed for en kortere rundtur på knap 2 km afmærket med røde farver. Vandreturene kan altså klares på 15-60 min. De tager alle udgangspunkt i forskellige p-pladser. Du kan finde en fælles vandretursfolder ved p-pladserne, Rømø Turistbureau, Naturcenter Tønnisgård eller ved at downloade den her:

Rømø miniguide

Læs mere på romo.dk og tonnisgaard.dk

Du kan også se vandreruterne på kort på udinaturen.dk

Tvismarkturen er en fornem repræsentant for Rømøs natur og krydret med lidt dystre bunkere - ofte halvt begravet af sandet. Turen går ikke blot gennem Tvismark Plantage, men følger især grænsen mellem skov og klithede og med et sving ud i lynglandskabet med vide horisonter. På vandreruten kommer du også til et af Rømøs højeste bjerge, Høstbjerg, hvorfra der er en forbavsende god udsigt fra 19 meter over havet. Gul rute er på 3 km. Parkér på en af de to p-pladser nord for Vesterhavsvej.

Kirkebyturen følger skovstierne gennem Kirkeby Plantage med en tæt bevoksning af bjergfyr - afbrudt af lysninger med små søer og moser. Højdepunktet på gåturen er Spidsbjerg (19 m.), hvor der er en formidabel udsigt over skoven og klitheden. Gul rute er på 4 km og bevæger sig gennem det smukkeste landskab på Rømø. Parkér på en af de to p-pladser vest for Havnebyvej.

Vråbyturen er en vandretur gennem plantagen med bjergfyr. Fladt terræn i den vestlige del af skoven, men klitter i den østlige del op mod det højeste punkt, Stagebjerg (18 m.), der har udsigt over Vesterhede med åbne græsmarker og Rømø-gårde. Gul rute er 3 km lang. Parkering ved Langdalsvej.

Udsigt fra Høstbjerg. Foto: Kjeld Brockdorff Olesen

Cykelruter

Der er ikke afmærkede cykelruter på Rømø. Men der er asfalterede cykelstier mellem Juvre og Havneby og mellem Havneby og Sønderstrand. Desuden må man gerne cykle langs stranden, hvor det dog er en stor fordel med brede mountainbike dæk. Du må også gerne cykle på stier og skovveje i plantagerne. Dog kan der være enkelte stier, hvor du ikke må cykle - det vil være skiltet.

Cykler kan lejes hos Rømø Cykler i Kongsmark på romocykler.dk - eller spørg Rømø Turistbureau på romo.dk

Ridning i Vråby Plantage. Foto: Kjeld Brockdorff Olesen

Rideruter

Ridning bliver stadig mere populært på Rømø, og der er da også mange muligheder for at opleve Rømø fra en hestesaddel. Du må ride på alle offentlige veje og på stranden - på stranden skal det dog være mindst 100 meter fra vandkanten. Desuden er der afmærkede rideruter gennem Kirkeby Plantage og Vråby Plantage. Meget anbefalelsesværdig er også ridestien, som forbinder de to plantager over den flotte klithede Sønderland. Der er også en riderute fra Vråby Plantage over Klitdiget til stranden ved Vesterhavet. Alle rideruter er afmærket med røde piktogrampæle. Start fra en af de tre p-pladser i Kirkeby Plantage og Vråby Plantage, hvor det er muligt at medbringe en hestetrailer. 

Rømø har flere hesteudlejere og arrangører af rideture.

Se rideruterne på kort i vandretursfolderen

Strandsejler. Foto: Kjeld Brockdorff Olesen

Strandsejlads

På Sønderstrand er det tilladt at køre strandsejlads. Kite-buggies skal køre på et ca. 6 km² stort område nord for Sønderstrandvej, mens blokarts skal køre på et ca. 4 km² område syd for Sønderstrandvej. Bilister skal tage særligt hensyn til de 3-hjulede, vinddrevne køretøjer, når de er nødt til at siksakke sig hen over stranden. 

Kite-buggies er mest for erfarne, der kender til sporten, mens blokart kan læres ret hurtigt efter en instruktion. Det er muligt at leje blokarts og få undervisning.

Du kan lære mere om at køre Kite-buggie hos Dansk Parakart Klub, som er en forening der vil fremme kendskabet til Kitebuggy. www.parakart.dk

Vind- og dragesurfing

På havet ved Lakolk er det tilladt at wind- og kitesurfe i den nordligste del. Der er også tilladt at køre på stranden helt ned til vandet, hvilket gør det lettere at læse udstyret af og komme i gang. Flot også at se på surferne fra stranden, men havet her er altså ikke velegnet for almindelige badegæster.

Når hunden er med

Hunde skal altid føres i snor i byerne, i sommerhusområderne, klitterne og i plantagerne. Også på stranden skal hunde holdes i snor fra 1. april til 30. september. Vis hensyn og tag altid en pose med til hundens efterladenskaber.

Hele året kan hunde dog løbe frit omkring i Rømøs tre hundeskove i Lakolk (vest for campingpladsen), i Kirkeby Plantage (ved Hviddal Sø) og i Vråby Plantage (ved p-pladsen på Langdalsvej). Det kræver blot, at du har kontrol over hunden, og kan kalde den til dig, så den ikke generer andre hunde og hundeejere. Hundeskovene er indhegnede, så hunde og vildt kan holdes adskilt. Det er derfor vigtigt, at portene til hundeskoven holdes lukkede. 

Læs mere om hund i naturen

På jagt efter rav

Hvis du ikke har det store held med at finde rav, kan det skyldes, at du kun leder, når havet er varmt om sommeren. Ravet flyder bedst, når vandet er koldt, og det er også i vinterhalvåret, vi ser de nødvendige storme. Efter en dag med kraftig storm er det tiden at gå på jagt efter ravklumper, der ofte gemmer sig i bræmmerne af tang, som er skyllet op på stranden. Hold øje med flokke af måger, som er dygtige til at finde opskyl fra havet, når de tager for sig af muslingerne.

Sønderstrand. Foto: Kjeld Brockdorff Olesen

Picnic og grillpladser

På en varm sommerdag er det selvfølgelig toppen at holde picnic i klitterne med udsigt til Vesterhavet. Men er der behov for at grille og mere læ, er Tvismark Plantage det rigtige sted at åbne madkurven og termokanden . Foruden borde og bænke under et stort halvtag, er her et opmuret grillsted til fri afbenyttelse.
Læs mere: Seværdigheder - Tvismark Plantage og Bålpladser

Værsgo at plukke bær og svampe

Mosebøllebær i klitlavninger, tranebær i hedemoserne og sortebær på klitheder med revling. Foruden de små gul-orange og stikkende havtorn, der er fyldt med c-vitaminer. Der er bær på Rømøs heder, og du må gerne plukke til eget forbrug. Det samme gælder plukning af svampe i plantagerne, hvor der er mange slags kantareller, rørhatte, skørhatte, mælkehatte m.fl.
Læs mere: Planter og Svampejagt

Overnatning

Naturstyrelsen har ikke sheltere eller andre overnatningsmuligheder på Rømø. Fri teltning eksisterer heller ikke på Rømø.

Book en aktivitet

Naturstyrelsens områder på Rømø er åben for arrangementer og aktiviteter. Men hvis aktiviteterne påvirker andre mennesker i naturen eller dyr og planter, er det nødvendigt at søge tilladelse.

Ansøg om aktiviteter