1. Kommandørgården
Gå ikke glip af Rømøs gamle Kommandørgård fra 1746 under Rømøs storhedstid med hvalfangst. En kommandør var kaptajn på et hvalfangerskib og mange af dem tjente så godt, at de kunne bygge flotte gårde dekoreret med frisiske og hollandske kakler, smukt malede paneler og udstyret med flotte møbler og kobbertøj. Kommandørgården ligger på Juvrevej 60. Se også hegnet lavet af hvalben i 1772 på Juvrevej 82.
2. Militærområdet Juvre Sand

Juvre Sand dækker et 20 km² stort område af det nordlige Rømø, hvor der er permanent adgang forbudt. Det er et militært øvelsesområde, der har været brugt af forsvaret siden 1954. Nu bruges det især til at uddanne hærens piloter, som med fly angriber attrapper af kampvogne, fly og militære køretøjer. Når der er øvelse hejses signalkuglerne, og der tændes et hvidt blinkende lys i toppen af kontroltårnet. Det er tilladt at overvære øvelserne fra udsigtsplatformen ved p-pladsen, men vær opmærksom på, at der i skydeterrænet bruges laserlys, der kan give øjenskader. Derfor advares der mod brug af kikkerter.
Det er altid tilladt at gå eller cykle langs det 10 km lange Juvre-dige, som beskytter det store marskområde, Juvre Enge. Juvre-diget blev bygget i 1920'erne, men efter bygningen af Rømø-dæmningen i 1948 er det flere gange blevet beskadiget af de ændrede strømforhold. I 1965 blev der bygget et mere tilbagetrukket dige på østsiden, som holder.
3. Rømø-dæmningen

Den godt 9 km lange dæmning til Rømø giver det første indtryk af Vadehavet. Her er du midt i Vadehavet uden at fuglene ænser dig. Kør ind på en vigeplads og oplev flokke af ryler, ænder og gæs - og af og til havørne på jagt. Langs dæmningen ses også de faskingårde og grøblerender - der kan minde om en pløjemark - som øger aflejringen af det materiale, tidevandet bringer ind, og som er med til at stabilisere dæmningen. Landvindingen blev stoppet i 1992, men marsken er dannet mange steder med violette strandaster, der blomstrer i august.
Dæmningen blev først bygget færdig i 1948, og før den tid sejlede man til Kongsmark, hvorfra der var en hestetrukket sporvogn til Lakolk. Dæmningen blev hårdt beskadiget af stormfloder i 1976, 1981 og 1999.
4. Naturcenter Tønnisgård

Et godt sted at starte en tur på Rømø. Her fås kort og brochurer. Her købes guidede ture: Vadehavstur, bunkertur, fugletur, hestevognstur, snapsetur eller rejefangst & østerstur. Desuden er der aktiviteter for børn med slibning af rav, bygning af drager, naturværksted og hvad man kan bygge af muslinge-skaller.
I 2013 åbnede en ny udstilling om vadehavets mysterier og grænseoverskridende naturoplevelser langs Vestkysten.
Ved siden af Tønnisgård ligger Rømø Mini Museum, som er et træskur med en planche-udstilling om Rømøs natur og Rømøs opståen (gratis og altid åbent)
Læs mere på tonnisgaard.dk
5. Bunkere i Tvismark Plantage

Midtvejs mellem Rømø-dæmningen og stranden ligger Tvismark Plantage, som er ca. 1,5 km² med fyrreskov, hede og klitter. Tvismark Plantage har ca. 15 af de 50 bunkere, der er tilbage på Rømø fra den tyske besættelse i 1940-45. Omkring "Mammutbunkeren" havde tyskerne en af de største radar-stillinger. Det var en uoverskuelig opgave at sprænge dem væk efter krigen, og i stedet blev de mere eller mindre begravet i sand. De fleste bunkere er låst af, men det er muligt at komme på en guidet bunkertur, hvor man kommer ind i nogle af bunkerne og endda ud gennem en nødudgang. Turene kan reserveres hos Naturcenter Tønnisgård.
Læs mere på tonnisgaard.dk
Vesterhavsvej kaldes ganske vist for "Pommes Frites Strasse" blandt de lokale på Rømø pga. de mange grillbarer, men her i skoven er der mulighed for at medbringe egen picnic-kurv, der kan nydes under et flot halvtag med borde og bænke. Og har I husket lidt grillkul, er der såmænd også mulighed for at grille pølser, kød og grøntsager på den opmurede grill midt under halvtaget - så maden er sikret selv i regnvejr.
6. Høstbjerg

Høstbjerg har sammen med Stagebjerg rekorden blandt de højeste "bjerge" på Rømø. Der er dog ikke risiko for højdesyge. Høstbjerg er 19 m. højt, og med en placering på grænsen mellem skov og klithede er der en flot udsigt over vindskæve træer, heden, Rømø-dæmningen, Juvre Sand, Mandø og selv Esbjergs skyline tårner sig op i horisonten.
Følg den gule, markerede vandresti og kom på en 3 km lang rundtur gennem et varieret landskab af fyrskov og åbne heder med lyng og revling - også den lyslilla klokkelyng i de fugtige områder.
7. Lakolk strand

Hvis du har oplevet Rømø i 1960'erne, 1970'erne og 1980'erne, husker du sikkert badestranden som Danmarks bredeste motorvej, og med parkering så tæt på havet at tidevandets bølgeskvulp ofte slog ind på dækkene. Men sådan er det ikke længere. Rømø vokser ca. 2 meter mod vest hvert år, og en ny klitrække er ved at bygge sig op på stranden. Derfor er det meste af kysten blevet til bilfrit område.
Ved Lakolk strand er der stadig 2 km kyst, hvor alt er næsten som i gamle dage, og det er muligt at parkere tæt på havet. Her opsættes der drager, bygges sandslotte, spilles bold og blæsten får lov at sætte frisuren. Er du på udkig efter windsurfere, så holder de til i den nordligste del af Lakolk strand. Og skal hundene slippes løs, så er det tilladt i klitområdet mellem stranden og campingpladsen.