1. Landskab med overdrev i Svanninge Bakker
Højdedragene i Svanninge Bakker er dækket af overdrev - en naturtype, som er i stærk tilbagegang i hele Europa. I slutningen af 1700-tallet var store dele af Danmark dækket af overdrev. De åbne, storslåede landskaber var et yndet motiv for guldalderens malere.
Overdrev har typisk har været brugt til græsning. På overdrev gror mange forskellige græsser og urter, og mange dyrearter trives her. I Svanninge Bakker er det åbne overdrev med masser af plante- og dyrearter begyndt at vende tilbage, efter at træerne er fældet.
Mange arter lever på Hestebakken
Hestebakken er en skråning, som vender mod syd. Den har altid været afgræsset og aldrig hverken pløjet, sprøjtet eller gødsket. Derfor er overdrevet her særligt rigt på arter. På Hestebakken vokser mere end 125 arter af græsser og urter foruden laver, mosser og svampe.
Alle fem danske krybdyrarter - markfirben, alm. firben, stålorm, snog og hugorm - lever på Hestebakken. Om sommeren kan man også støde på hvepseedderkoppen, som er ny i Danmark.
Svanninge Bakker er hjemsted for et naturgenopretningsprojekt, der finansieres af EU LIFE og den danske stat. Målet er at få overdrevet tilbage til bakkerne.
Læs mere om dyr i Svanninge Bakker
Læs mere om Svanninge Bakkers historie
Læs mere om EU LIFE her
Bakkerne set med malerens øjne
Fra bakkerne bag udsigtstårnet ved Restaurant Skovlyst er der en imponerende udsigt over hele området. I klart vejr kan man se til Als og til Åbenrå med Enstedværkets skorsten.
Det var også her, maleren Fritz Syberg fandt motivet til et af sine mest berømte værker - "Aftenleg i Svanninge Bakker". Værket blev præsenteret på Den Fri Udstilling i Købehavn i 1901. I dag kan det ses på Faaborg Museum.
Restauratør byggede tårn til stjernekiggeri
Den første restaurant Skovlyst blev opført i 1926 af gårdejer Jens Andersen. Han var interesseret i astronomi, og i 1935 byggede han det 18 meter høje tårn bag restauranten. I toppen var der placeret en stjernekikkert. I dag kan man opleve en storslået udsigt over Svanninge Bakker fra tårnet. På de fem etager er der en udstilling om Svanninge Bakkers natur- og kulturhistorie.