Dyr
Vilsted Sø er et godt sted at kigge på fugle. Der er især mange forskellige ænder i området. Gravand, Gråand, Atlingand og Skeand yngler her. Af andre ynglefugle kan nævnes Toppet lappedykker, Gråstrubet lappedykker, Vibe, Klyde, Hættemåge, Knopsvane og Grågås.
Om efteråret og foråret, når fuglene er på træk, er der mulighed for at se Pibeand, Krikand, Taffeland, Troldand, Hvinand, Brushane og Dobbeltbekkasin. Om vinteren og i det tidlige forår fouragerer både Sædgås, Grågås og Canadagås.
Af andre arter kan nævnes Skestork, Skægmejse, Rørdrum og Rørhøg.
Vil man lære mere om fuglene, kan man printe disse plancher over fugle i Vilsted Sø, udgivet af Aage V. Jensens Naturfond.
Fugleplancher, Vilsted Sø
Skestork
En af de mere specielle fugle ved søen er den hvide Skestork, der primært besøger søen for at søge føde. Med sit spatelformede næb kan den ses afsøge det lave vand for krebsdyr, småfisk og haletudser.
Skestorken har aldrig været udbredt i Danmark. Fra 1900-tallet kendes kun til ynglepar i få og korte perioder, men i 1996, efter 27 års fravær, ynglede der atter skestorke i Danmark. Indvandringen skete som følge af ødelæggelse af en af Hollands vigtigste ynglepladser, og alle de danske fugle stammer derfor formentlig fra denne bestand. De danske ynglefugle ankommer i marts-april og trækker sydpå igen i slutningen af august.
På trods af navnet er skestorken er ikke en stork, men tilhører ibisfamilien. Vinterkvarteret er i Vestafrikas udstrakte floddeltaer og vadehavsområder i Marokko og Mauretanien.
Læs mere om skestorken
Vibe
Den smukke vibe, der er i kraftig tilbagegang i såvel Danmark som i mange andre europæiske lande, trives fint ved Vilsted Sø, hvilket er et godt tegn på områdets høje værdi for især markfuglene. Viben er meget karakteristisk med sin metalgrønne overside, hvide bug samt lange nakketop og sin unikke sang ”vuii-o-vuiip-vip-vip-euvii,” der har givet fuglen dens danske navn.
Vibehannen forsvarer sit territorium med en akrobatisk sangflugt og dyk mod jorden, som er særdeles iøjefaldende.