Arter

BioGrenzKorr projektet har til formål at udvikle, afprøve og formidle metoder i forvaltning af levesteder for hasselmus og flagermus i skov og levende hegn, samt at opsamle og formidle viden om birkemusen.

Hasselmus

Hasselmusen er ikke en ægte mus, men den eneste art af syvsovere i Danmark og Schleswig-Holstein. Den er sjælden og opført på IUCNs rødliste over truede arter og nyder særlig beskyttelse i hele Europa. Som såkaldt bilag 4 art er vi derfor forpligtet til at sikre arten og dens levesteder. Hasselmusen har i Danmark sine kerneområder på Sydfyn og ved Gråsten, samt mindre bestande i skovene ved Sorø og Hvalsø. Især bestandene ved Gråsten og på Sjælland er små og isoleret, mens den fynske bestand er mere stabil.

Hasselmusen er stærkt knyttet til bevoksede arealer med en høj diversitet af planter som f.eks. underskov og arealer under tilgroning (succession) i landskaber med varierede løvskove bundet sammen af artsrige levende hegn. Her lever den af bær, nødder, frugter, knopper, blomster og insekter. Løvskove er hasselmusens fortrukne levested, men et eksempel fra det østlige Schleswig-Holstein viser at stabile populationer findes i intensive kulturlandskaber når levestedet er forbundet med flere gode levesteder.

BioGrenzKorr projektet søger at udvikle forvaltningsmetoder der kan sikre hasselmusens levesteder. Udvikling, afprøvning og formidling af forvaltningsmetoder i skove og hegn i forhold til hasselmusens krav til levested, skal dermed medvirke til at bevare arten i regionen.

Birkemus

Birkemusen er den eneste repræsentant for Springmusene og et af de sjældneste pattedyr i både Danmark og Tyskland. Der findes en mindre bestand i Sønderjylland og en lidt større og stabil bestand i Thy. Der findes kun få beviser på dens udbredelse i Tyskland.

Birkemusen kendes på den skarpt afgrænsede sorte rygstribe og den lange hale og med en vægt på 5 – 11 g er den sammen med dværgmusen den mindste gnaver vi har.

På trods af en målrettet indsat i Schleswig-Holstein er det ikke lykkedes at finde birkemus der. Projektet søger at opsamles og formidle eksisterende viden om arten. Det sker dels på tværs af grænsen, men også i samarbejde med andre europæiske eksperter.

Birkemusen er især fundet i åbent terræn som fugtige enge, afgræssede skrænter, heder og blandingsskove. Den er også fundet på almindelige landbrugsarealer. Dette nataktive dyr er en fremragende klatre og lever et meget skjult og hemmelighedsfuld liv.

Flagermus

Flagermus er en stor gruppe med ca. 1000 arter på verdensplan. Derfor har de også meget forskellige krav til deres levesteder. Der er 15 arter i Schleswig-Holstein og 17 i Danmark. Mange steder kan man sikre flagermus bestanden ved at sikre og udbygge deres sommer og vinterkvarter. I skovbruget handler det især om at sikre hule gamle træer og ved at sikre åbne områder i skoven, som de benytter til at jage insekter.

Projektet vil samle viden og informere om de forskellige arter levevis især i forhold til skovforvaltning og forvaltning af levende hegn, da habitatdirektivet også for disse arter kræver at levesteder sikres. Der foretages registrering af hvilke arter der findes i projektområderne og mindre lokale forvaltningstiltag afprøves.

Som for de andre arter beskrevet her, er det vigtigt at offentligheden i regionen kender til betydningen af artsbeskyttelse og tiltag i forbindelse med artforvaltning. Dette formidles bl.a. igennem natlige flagermus ture med eksperter der kan give folk en levende oplevelse af disse ofte meget oversete dyr.

Projektet støttes af

Projektpartnere