Ørnefenner Lavbundsprojekt i St. Vildmose - Forundersøgelse

I den nordvestlige del af St. Vildmose ligger Ørnefenner, der primært ejes af Naturstyrelsen. Arealerne ligger i Brønderslev Kommune. Forundersøgelsen skal afdække om arealerne har et potentiale for tilbageholdelse af CO2 og sammenbinde naturen i området.

Projektbeskrivelse

 

Den 5. maj 2022 fik Naturstyrelsen tilskud til forundersøgelser af et lavbundsprojekt i Ørnefenner i St. Vildmose. Tilskuddet er fra Landbrugsstyrelsen under ordningen Kvælstof- og fosforvådområder og lavbundsprojekter.

Formålet var at tilvejebringe et beslutningsgrundlag i forhold til en mulig gennemførelse af lavbundsprojekt Ørnefenner, herunder en vurdering af de tekniske og ejendomsmæssige forhold, samt en vurdering af muligheden for at opnå de myndighedstilladelser, der måtte være nødvendige for en gennemførelse af lavbundsprojektet.

Forundersøgelsen viste at der er grundlag for at etablere projektet. Der er i gennemsnit endnu 0,9 meter tørv tilbage. Det svinger fra 0,3-3,1 meter. Næsten hele undersøgelsesområdet er en del af Natura 2000-området Store Vildmose, H12/N12. Næsten hele undersøgelsesområdet er desuden registreret som §3-beskyttet eng. Størsteparten af området udgøres af tørre, næringsrige kulturenge med vegetation af almindelige, næringstolerante planter, især udsåede græsser. Hovedparten af undersøgelsesområdet er i ringe eller dårlig naturtilstand. Et par kongeørne har ynglet i et gammelt læhegn.

Ørnefenner har siden år 2000 været fredet. Fredningens formål er at bevare, opretholde og forbedre de landskabelige og naturvidenskabelige værdier, at sikre de kulturhistoriske/-geografiske interesser og (fredede fortidsminder og kulturarvsarealer) samt skabe mulighed for undersøgelser og rekreativ anvendelse.

Tiltag

I det foreslåede projekt fyldes grøfterne i fuld længde til terrænniveau ved at afskrabe den næringsrige overjord fra de gamle balker og græsmarkerne/kulturengene langs grøfterne. Skrabene sker i en gennemsnitlig bredde på ca. 8 m på hver side af grøften i en dybde på 20-30 cm. Der er ca. 35 km grøfter. Desuden etableres lave diger til at holde på vinterens nedbørsoverskud.

Konsekvenser

En hydrologisk model viser, at projektet vil sikre, at vandstanden hæves, og tørven vil blive vådere. Om vinteren vil der være et nedbørsoverskud som, når tørven er mættet, vil løbe diffust af på overfladen. Om sommeren vil området stadig tørre gradvist ud, men i væsentligt mindre grad end i dag.

Det er beregnet, at projektet vil mindske udledningen af drivhusgasser med 22,8 ton CO₂-ækvivalenter/ha pr. år, hvilket i alt vil svare til 12.538 t CO₂ ækvivalenter/år for hele undersøgelsesområdet.

Naturen

Ændring af driften og ændret hydrologi vil føre til, at der gradvist udvikles vådere natur med 'tidvis våd eng' i mosaik med mose, fattigkær, rørsump, pile- og birkekrat. Hermed vil genskabes mangfoldige økologiske nicher og levesteder for en langt højere biodiversitet inkl. sjældne og biotoptypiske arter. Den mere specifikke udvikling af vegetationen i delområder vil variere afhængigt af de lokale hydrologiske forhold, næringsindhold i tørven og græsningsintensiteten.

Forundersøgelsens resultat blev præsenteret på fælles informationsmøde i marts 2023.

Udvidelse af projektet

I løbet 2023 blev det i forbindelse med forhandling om erhvervelser af naboejendomme mulighed for at udvide undersøgelsesområdet. Det udvidede undersøgelsesområde er på ca. 400 ha og det samlede undersøgelsesområde udgør ca. 918 ha.

I løbet af 2024 vil der blive igangsat forundersøgelser af det udvidet området og det samlede projekt vil blive realiseret som et statslig Klima-lavbundsprojekt.

Samarbejde

Naturstyrelsen, Jammerbugt- og Brønderslev kommuner deltager i samarbejde med Pindstrup Mosebrug A/S og i det tværnationale projekt CANAPE finansieret af EU’s Interreg-program. Projektets mål er at kortlægge muligheder for udvikling af Store Vildmose i et samspil mellem 1) natur & klima, 2) erhverv og 3) turisme. Et led i projektet er at få ideer til, hvordan området om 20, 30, 50 år kan tænkes at udvikle sig. Det sker i samarbejde med et rådgivende udvalg bestående af lodsejere, NGO’er og interessenter i Store Vildmose. Den øvrige offentlighed har tillige været hørt i forbindelse med en idefase i foråret 2018 og resultater af arbejdet vil ved projektets afslutning igen blive præsenteret ved et offentligt møde.

COWI A/S har været konsulent på projektet og har i deres arbejde beskrevet tiltag og løsningsforslag for opnåelse af højere naturværdier og øget klima-effekt i delområder i Store Vildmose. Rapporterne konkluderer, at der er meget store potentialer for tilbageholdelse af CO2 på græsfennerne (Ørnefenner og Ringfenner) og at disse områder bør indstilles til en realisering som lavbundsprojekter.

Læs mere om Interreg CANAPÉ

Fakta

Projekttype: Lavbundsprojekt, under ordningen
Kvælstof- og fosforvådområder og lavbundsprojekter
Periode: 5. maj 2022 - 4. maj 2024
Projektareal: 566 ha
Økonomi: 885.050 kr. til forundersøgelser

Projektforløb

Kort over projektområdet

Rød polygon angiver undersøgelsesområdet af Ørnefennerprojektet og den grønne polygon arealet af udvidet undersøgelsesområde.

Kontakt

Martin Nissen Nørgård
Projektleder, chefkonsulent
Naturstyrelsen Himmerland
mail: MARNO@nst.dk
tlf.: +45 93 56 41 00

Jordfordelingsplanlægger:

Morten Stadil Thomsen
Jordfordelingsplanlægger 
Landbrugsstyrelsen, Natur- & Landbrugsudvikling
mail: mortho@lbst.dk
tlf.: +45 20 15 69 46

Nyheder om klima-lavbundsprojekter