Planter
Elmelund Skov er plantet for at beskytte grundvandet og sikre borgerne adgang til flere naturoplevelser. En stor del af de truede plante- og dyrearter er knyttet til løvtræer, der er oprindelige i Danmark. Den nye skov består derfor først og fremmest af arter som eg, bøg og ask.
Elmelund Skov passer på grundvandet
Elmelund Skov er rejst for at beskytte de store grundvandsreserver i undergrunden. Løvskov giver den bedste beskyttelse af grundvandet, så her er der overvejende plantet løvtræ. Skoven består af i alt 600.000 træer fra omkring 30 forskellige arter på de 360 hektar. De fleste af dem er plantet, mens der nogle steder er sået træer. Desuden skal en mindre del af skoven opstå ved såkaldt naturlig succession. Det betyder, at arealet langsomt gror til med naturlig indvandring og bliver til en skov.
Hurtigtvoksende arter baner vej for de andre
Når man skal plante en helt ny skov, kan det være en fordel at begynde med en forkultur. Den består af træarter som poppel, rødel og lærk, der plantes før eller samtidig med de øvrige træer. De vokser hurtigt og er gode til at give læ og beskyttelse til de andre træer. Samtidig kommer skoven hurtigt til at se ud som en skov til glæde for skovgæsterne. Når de blivende træer er hjulpet godt i gang, fjernes forkulturen.
Scan et træ
En ”smagsprøve” på den kommende skov kan du få ved demonstrationsplantagen med små grupper af hver af de ca. 30 arter. Trægrupperne er afmærket med pæle med QR-koder. Hvis du scanner koden, kan du få mere at vide om de enkelte træarter og deres særpræg.
Tæt skov skal veksle med lysninger
I Elmelund Skov bliver der hverken brugt gødning eller sprøjtemidler. Det er afgørende for en varieret natur. Det samme gælder de åbne lysninger og engområder, som er en del af skoven. Områderne skal holdes åbne ved græsning eller høslæt. Mindre lysninger inde i skoven får lov at passe sig selv.
Overlevere fra bondegårdshaven blander sig med vilde urter
Hist og her kan du støde på planter, som er levn fra en tid, da jorden blev dyrket. Kirsebær og mispel hører hjemme i bondegårdshaven. Urter som lugtløs kamille og hvidmelet gåsefod, der spirer mellem de nyplantede træer, er derimod vilde planter.