Oplevelser i Brokholm Sø og Havbjerg Skov

Hent pdf-kort over seværdigheder

1. Fugletårn

Tårnet på den østlige bred af søen er egentlig ikke et tårn, men den af de gamle pumpestationer, der ikke er fjernet. I pumpehuset kan man se den gamle pumpe, der stadig fungerer og bruges i særlige tilfælde.

Pumpehuset er et perfekt udgangspunkt for at betragte søens overvældende fugleliv. På begge sider af tårnet er et plankeværk med særlige glughuller, så man kan stå i skjul i håb om, at fuglene kommer endnu tættere på.

Fra pumpehuset kan man også se resterne af den gamle landkanal.

2. Åben udstilling om historien og stedet

I den nordlige fløj af naturcentret er en permanent udstilling om stedets historie og det særlige dyreliv i og omkring søen. Læs blandt andet om søens rovfisk, gedden, og småfiskenes skræk, fiskehejren.

”BYGGEROD” I HAVBJERG SKOV

Naturstyrelsen er i gang med en større omlægning med bl.a. nyt vejanlæg i skoven.
Anlægsarbejdet er dog underlagt meget svære forhold, hvor der kun kan arbejdes under helt særlige vejrforhold med enten hård frost eller helt tørre sommerforhold. Derfor er der desværre lange perioder med stilstand i arbejdet.
Man er fortsat velkommen i skoven, men man skal være forberedt på at de gamle stier på delstrækninger er nedlagt, kan værre spærret, at afmærkningen er ufuldstændig og stierne ikke bliver slået.
Først når vejanlægget er helt på plads påbegyndes arbejdet med de nye vandre- og ridestier og der kommer en ny folder og skilte m.m.

3. Udsigtspunkt øst for søen

Efter en kort spadseretur fra pumpehuset og ned langs østsiden af søen kommer man til en ugenert, lille høj med fin udsigt over søen. Der er borde og bænke til picnic i det grønne.

4. Mindesten og udsigtspunkt ved Havbjerg Skov

Fra parkeringspladsen på vest siden af Havbjerg Skov er en fantastisk udsigt over Gåsemosen. Der er også en mindesten for etableringen af skoven i 1998.