Historie - Vestvolden

Én vold, fire kommuner

Vestvolden går igennem fire kommuner: Hvidovre Kommune, Brøndby Kommune, Rødovre Kommune og Københavns Kommune.

Mellem Avedøre og Utterslev Mose strækker Vestvolden sig, som et næsten 15 kilometer langt militært voldanlæg. Vestvolden blev opført fra 1888 til 1892 som en del af Københavns befæstning. Fra Vestvolden skulle København forsvares, hvis fjendtlige styrker blev sat i land på Sjælland og angreb hovedstaden fra vest. Tanken bag Københavns befæstning var nemlig, at så længe man forsvarede hovedstaden, forsvarede man nationen, også selvom andre dele af landet var besat.

Voldbisserne på hårdt arbejde

Da volden blev anlagt for 120 år siden, udgjorde den et af de mest omfangsrige ingeniørprojekter nogensinde. Omkring 2.000 ’voldbisser’ knoklede gennem fire år med at bygge Vestvolden. For hver meter af den 14.361 meter lange vold skulle ca. 225 kubikmeter jord flyttes med håndkraft; med skovl, trillebør og tipvogne. Det svarer til i alt 3.15 millioner kubikmeter jord.

1. Verdenskrig

Da 1. Verdenskrig brød ud i 1914, blev Københavns befæstning gjort klar til at forsvare hovedstaden og bemandet med næsten 50.000 soldater. Krigen kom heldigvis aldrig til Danmark, og i 1920 blev Vestvolden nedlagt som forsvarsværk, uden at have været anvendt i kamp.

Vestvolden i dag

Vestvolden er i dag stadig et imponerende bygningsværk. Anlægget er fredet i sin fulde længde og strækker sig som en grøn bræmme gennem Københavns forstæder. Langt de fleste bygningværker på Vestvolden er bevaret og står i god stand og giver et godt indblik i omfanget af det imponerende anlæg.

Du kan opleve forsvarsanlæggets voldgrav, magasiner og underjordiske gange. Vestvolden er også et stort rekreativt område, med en lang række naturoplevelser, der bare ligger og venter. For eksempel kan du cykle eller løbe ad stisystemer hele vejen langs volden fra Utterslev Mose til Avedøre.

Vestvolden udvikles

Der er igangsat en række nye projekter i Vestvolden, der skal gøre det til en endnu sjovere oplevelse at komme i det gamle anlæg. I den nærmeste fremtid bliver nye cykeludfordringsbaner indviet og når Ejbybunkeren i Rødovre åbner, kan du opleve Vestvoldens historie på en ny og spændende måde.

Som en del af Vestvolden ligger den store bunker i Ejby. Bunkeren har altid været omgærdet af mystik. Anlægget er ikke en del af Københavns oprindelige Befæstning, men blev opført som kontrolcenter til Københavns nye luftforsvar i 1952.

Mod syd ligger Avedøre Flyveplads, som omkring århundredeskiftet var et militært knudepunkt. På flyvepladsen kan du i dag se verdens to ældste, bevarede træhangarer fra 1. verdenskrig.