Klithedens planter
På klithederne vokser en mængde planter, flere af dem lever kun her. Oplev hedelyng og revling som nogle af de dominerende. Find desuden kæruld, klokkelyng, klokkeensian og mosebølle, som i Thy kaldes blåbær. Hvis du er heldig, kan du se plettet gøgeurt.
Naturstyrelsen arbejder på at genskabe den oprindelige klithede ved at rydde bjergfyr i de fugtige områder og på nogle markante klitpartier i klithedens vestlige del.
Klitplantagens planter
Klitplantagerne blev i 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet plantet til med træer, som kunne leve i sandet, blæsten og den salte luft. Det var typisk sitkagran, contortafyr, østrigsk fyr, skovfyr og bjergfyr. For Stenbjerg Klitplantages vedkommende var det hovedsageligt med bjergfyr, både den flerstammede og den enstammede fyr, som også kaldes fransk fyr og sitkagran. Gennem en årrække har Naturstyrelsen arbejdet på at forynge en del arealer med løvtræ, især med eg, som giver et godt grundlag for naturnær skovdrift. Skovrejsningen ved Faddersbøl fra først i 1990’erne er opbygget med blomstrende skovbryn og har langt flere løvtræer end de gamle klitplantager.
I Stenbjerg klitplantage finder du både en del planter fra den oprindelige klithede, og arter, som kendes fra den nordiske nåleskov. Du kan finde dværgsiv, tusindfrø, fin bunke, alm. ulvefod, liden ulvefod, bjerg-dunbregne, farve-visse og linnæa. I vådområder er der svømmende sumpskærm. Også den forholdsvis sjældne bregne guldskæl-mangeløv kan du finde i klitplantagen.
Læs mere om naturnær skovdrift på Miljøstyrelsens hjemmeside