8. Fredet klithede
Stenbjerg Klithede er en del af det store klitlandskab, der sammen med plantagerne bagved udgør et enestående naturområde langs vestkysten af Thy. Midt i den 680 hektar store fredede herlighed ligger den maleriske Stenbjerg Landingsplads, hvorfra der er klitheder så langt øjet rækker. Det meste af klitheden ligger på hævet havbund fra stenalderen, og derfor er jordbunden næringsfattig sandjord. Klitheden strækker sig knap 2 kilometer ind i landet, og først 5-6 km fra kysten rejser stenalderhavets gamle kystskrænter sig. Siden stenalderen har landskabet hævet sig 2-5 meter og forbundet en række øer, som Thy dengang bestod af.
Sammen med de øvrige klitheder langs vestkysten i Thy udgør Stenbjerg Klithede en væsentlig årsag til, at man oprettede Nationalpark Thy i 2008. Klithederne er nemlig i europæisk sammenhæng en meget sjælden naturtype. Plante- og dyrelivet er helt specielt og tilpasset de særlige forhold, der findes i klitter, heder, hedemoser og hedesøer. Blandt karakterplanterne er hedelyng, revling, klokkelyng, mosebølle, porse, tranebær og soldug, og blandt ynglefuglene ses trane og tinksmed.
På grund af de helt specielle natur-vilkår i klithederne har Danmark en særlig forpligtelse til at pleje og bevare dem. Klithederne trues blandt andet af tilgroning fra de omliggende plantager. Med henblik på at genskabe klitheden fjernes mindre dele af plantagerne, og de selvsåede træer på hederne bliver regelmæssigt ryddet, ligesom vegetationen bliver afgræsset og pletvis afbrændt.
Klithederne i Nationalpark Thy har status af EU-Habitatområde, som indebærer, at de indgår i et europæisk net af naturområder, der har betegnelsen Natura 2000.
Natura 2000 består af to slags områder: habitatområder og fuglebeskyttelsesområder. Habitatområder er levesteder, der skal bevare forskellige typer af natur og forskellige dyr og planter. Fuglebeskyttelsesområder skal tilsvarende beskytte levesteder for bestemte fugle.
I Natura 2000-plejeplanerne er det fastlagt, hvordan naturbevarelsen i praksis skal foregå for det enkelte område. Hederne skal holdes fri for uønskede træer, de skal plejes jævnligt ved afbrænding, og den naturlige vandstand skal genskabes ved at lukke grøfter.