Høring af forslag til plan forskovrejsning ved Svendborg og Skårup
Naturstyrelsen har siden sensommeren 2025 arbejdet med udvikling af planen for skovrejsning ved Svendborg i samarbejde med Svendborg Kommune og Svendborg Vand og Affald. Undervejs i planlægningen har der været holdt en række møder med naboer, borgere og interesseorganisationer med dialog om planen.
Nu er forslaget til plan for skovene klar og derfor inviteres til offentligt møde i forbindelse med start på høring af planen den 2. juli 2025. Alle er velkomne. Invitation til mødet kan ses her
Forslaget til planen er i offentlig høring fra den 2. juli til 28. august. Hvis du har bemærkninger til forslaget til plan, kan du sende et høringssvar til Naturstyrelsen Fyn på mail til fyn@nst.dk
Link til forslag til plan for Skovrejsning ved Svendborg og Skårup
Høringssvarene inkl. navn på afsender vil blive offentliggjort sammen med Naturstyrelsens bemærkninger til høringssvarene på hjemmesiden.
Giv et træ til skoven
Naturstyrelsen har gennem en årrække haft et samarbejde med organisationen Growing Trees Network Foundation. Organisationen donerer træer og buske til ”Folkeskove”. Midlerne til donationen kommer fra private virksomheder og borgere, som donerer penge til træer og buske.
Naturstyrelsen har indgået en konkret aftale med organisationen om donation af træer og buske til skovrejsningen til Holmdrup Skov og Skårup Skov. De dele af skovene, som plantes med donation fra Growing Trees Network Foundation, vil på den baggrund blive navngivet, som Folkeskove. Donationen er med til at øge de midler, som Naturstyrelsen i forvejen har til skovrejsning. Det betyder, at der kan rejses endnu mere skov i fremtiden.
Borgere og virksomheder i lokalområdet kan donere træer til skovene via Growing Trees Network Foundations hjemmeside. Et træ koster 20 kr. Der skal som minimum doneres 3 træer. I forbindelse med donationen kan vælges, at donationen vedrører enten Holmdrup Folkeskov eller Skårup Folkeskov.
Læs om muligheden for donation: https://www.growingtrees.dk/privat-sponsor/
Link til donation: https://www.growingtrees.dk/shop/
Planlægningen for skoven og borgermøder er nu i gang.
Lørdag den 31. august 2024 blev afholdt Temadag om skovrejsningen. Der deltog ca. 40 borgere i temadagen. Om formiddagen var der oplæg om hvad bynær skovrejsning kan tilbyde borgerne og der blev fremlagt de allerførste streger til den kommende skov i form af en skitseplan.
Den 30. oktober 2024 blev afholdt Nabomøde. Naboer, som har ejendom (bolig eller jord) direkte op til det aktuelle skovrejsningsareal eller som kun er adskilt fra skovrejsningsarealet af en vej, blev inviteret. Mødet havde fokus på information om skovbyggelinjen og hvordan den påvirker naboer, emner, som naboer ønskede at drøfte, og videndeling.
Den 26. marts 2025 blev afholdt Midtvejsmøde. Til mødet blev inviteret deltagere fra Temadagen og nabomødet. Desuden blev der sendt invitation ud i nyhedsbrevet om skovrejsningen. På mødet blev givet en status for planlægningen for skoven, præsentation af forslag til plan for skoven og beplantningsplan.
Når det endelige forslag til plan er klar holdes et Offentligt møde efterfulgt at 8 ugers høring om planen.
Præsentationer fra møderne kan ses under Projektforløb for år 2024 og 2025.
Projektbeskrivelse
I 2020 indgik Svendborg Kommune, Vand og Affald og Naturstyrelsen en samarbejdsaftale om skovrejsning ved Svenborg. Formålet med skovrejsningen er at beskytte grundvandet inden for det område, hvorfra Skovmølleværket pumper drikkevand op til en stor del af kommunens borgere. Desuden er formålet at etablere en offentlig, bynær og rekreativ skov, som også bidrager med optag af CO2. Samarbejdsaftalen skaber rammerne for opkøb af jord til skovrejsning.
I 2021 blev igangsat en jordfordeling med det formål at erhverve jord til skovrejsning. Jordfordelingen blev af sluttet i april 2023 med det resultat at Naturstyrelsen inden for de to projektområder har erhvervet i alt 114 hektar jord til skovrejsning.
På kortet ses de to projektområder for skovrejsning og de nyerhvervede arealer. Det fremgår desuden, hvornår der forventes at blive etableres skov på de nye arealer.
Forvandling af landbrugsjord til skov
I 2023 blev igangsat en forundersøgelse, for at få et godt kendskab til de arealer, hvor skoven skal ligge. Der undersøges bl.a. jordbundsforhold, afvandingsforhold, eksisterende natur, landskabelige forhold og kulturmiljø. I forlængelse heraf er planlægningen af skoven sat i gang i sensommeren 2024.
Når planen for etablering af skoven er færdig holdes et offentligt møde, hvorefter planen sendes i 8 ugers høring, hvor borgere kan komme med skriftelige bemærkninger til planen. Efter indarbejdelse af evt. ændringer er planen endelig. Næste skridt er at gøre planen til virkelighed.
I folderen ”Statslig skovrejsning – hvorfor og hvordan” kan du læse mere om hvordan de nye skove bliver til. Link til folder om ”Statslig skovrejsning – hvorfor og hvordan”
Etablering af skoven
Det tager typisk et par år at etablere skovene. Dette kan omfatte:
- Plantning af skov kombineret med udlæg af arealer til naturlig tilgroning.
- Etablering af lysåbne arealer og evt. hegning af arealer, som skal afgræsses.
- Evt. etablering af vandhuller og genskabelse af mere naturlig hydrologi ved lukning af interne dræn.
- Anlæg af befæstede skovveje og –stier, samt parkeringsplads og skiltning.
- Etablering af faciliteter, f.eks. borde-bænke, bålplads, hundeskov.
Salg af jord til skovrejsningsprojektet
Naturstyrelsen vil gerne fortsat købe jord inden for projektområderne til skovrejsning eller jord uden for projektområderne, som kan benyttes som byttejord. Salg af jord er frivillig.
Lodsejere med overvejelser om salg er velkomne til at kontakte Naturstyrelsen for en uformel drøftelse. Kontakt tlf. 72543552 eller mail fyn@nst.dk.
Hvis flere lodsejere overveje at sælge eller ønsker at afstå deres jord for til gengæld at få jord uden for projektområdet, kan der evt. igangsættes en ny jordfordeling.
Fakta
Projekttype: Skovrejsning
Periode: 2020-2040
Samarbejdspartnere: Svendborg Kommune og Svendborg Vand og Affald
Økonomi: Budget 121 mio. kr. Fordelt med 47 mio. kr. fra Svendborg Vand og Affald, 21 mio. kr. fra Svendborg Kommune og 53 mio. kr. fra Naturstyrelsen.
Projektforløb
Kort over projektområdet
Naturstyrelsen udsender med mellemrum et nyhedsbrev om skovrejsningen. Du kan få nyhedsbrevet til sendt ved at sende en mail til fyn@nst.dk
Dokumentarkiv
Kontakt
Naturstyrelsen Fyn
Sollerupvej 24, 5600 Faaborg
Fyn@nst.dk
+45 72 54 35 52