Projektbeskrivelse
Opstart af projektet i 2019
I 2019 indledte Svendborg Vand og Affald, Svendborg Kommune og Naturstyrelsen et samarbejdet om udvikling af et skovrejsningsprojekt nordøst for Svendborg, hvor der er store grundvandsbeskyttelsesinteresser. Første skridt var at gennemfører en screening, som skulle bidrage til at fastlægge projektområdet og projekts størrelse. Link til Screening af potentielt skovrejsningsprojekt.
Herefter gik arbejdet med udarbejdelse og godkendelse af en samarbejdsaftale i gang. Samarbejdsaftalen fastlægger projektets placering, finansiering og fordeling af omkostningerne mellem parterne. I slutningen af 2019 blev samarbejdsaftalen godkendt af Svendborg Kommunes byråd, Vand & Affald og Naturstyrelsen.
Indgåelse af samarbejdsaftale i 2020
Den 30. januar blev der holdt et møde for lodsejere hvor projektet blev beskrevet (link til præsentationer om 1. Grundvand, 2. Jordsalg og bytte, 3. Skovrejsning og referat fra lodsejermøde).
I februar er kommunens Grønne Råd og Naturstyrelsens Brugerråd blevet orienteret om projektet.
Udkastet til samarbejdsaftalen skal miljøvurderes. Det betyder bl.a. at der udarbejdes en miljørapport, som sendes i offentlig høring sammen med samarbejdsaftalen. I høringsperioden (maj/juni) holdes et offentlig møde. På baggrund af høringssvarene udarbejdes en sammenfattende redegørelse, som evt. betyder at samarbejdsaftalen justeres. Herefter underskrives samarbejdsaftalen og træder i kraft i løbet af efteråret. Herefter kan projektet gå i gang.
2020 – 2040 køb af jord og skovrejsning
Projektet sættes i gang med en jordfordeling. Jordfordelingens formål er på én gang at erhverve mest muligt jord til skovrejsning. Samtidig giver jordfordelingen landmænd mulighed for at bytte jorder, så de evt. kan få anden landbrugsjord som erstatning for den jord de sælger til projektet.
Naturstyrelsen køber også jord op gennem frivillige handler med lodsejere, som ønsker at sælge, gennem hele projektperioden.
Forvandling af landbrugsjord til skov
Når der er købt jord gennemføres en forundersøgelse, for at få et godt kendskab til de arealer, hvor skoven skal ligge. Der undersøges bl.a. jordbundsforhold, afvandingsforhold, eksisterende natur, landskabelige forhold og kulturmiljø.
Herefter går planlægningen i gang og der udarbejdes en skitseplan for skoven. Skitseplanen er en første grov planlægning, som viser placeringen af skov, lysåbne arealer, stisystemer m.v.
Når skitseplanen er klar holdes et offentlig møde, hvor alle borgere, naboer, interesseorganisationer m.v. kan deltage og komme med bemærkninger og ønsker til planen og bidrage med nyttig viden om området.
Herefter arbejder Naturstyrelsen videre med planen og holder evt. flere borgermøder, hvor planen drøftes.
Når planen for etablering af skoven er færdig holdes et offentligt møde, hvorefter planen sendes i 8 ugers høring, hvor borgere kan komme med skriftelige bemærkninger til planen. Efter indarbejdelse af evt. ændringer er planen endelig. Næste skridt er at gøre planen til virkelighed.
I folderen ”Statslig skovrejsning – hvorfor og hvordan” kan du læse mere om hvordan de nye skove bliver til. Link til folder om ”Statslig skovrejsning – hvorfor og hvordan”
Etablering af skoven
Det tager typisk et par år at etablere en skov. Dette kan omfatte:
- Plantning/såning af skov kombineret med udlæg af arealer til naturlig tilgroning.
- Etablering af lysåbne arealer og hegning af arealer, som skal afgræsses.
- Evt. etablering af vandhuller og lukning af interne dræn.
- Anlæg af skovveje og –stier, samt parkeringsplads og skiltning.
- Etablering af faciliteter, f.eks. borde-bænke, bålplads, hundeskov.