Hald Hovedgård. Navnet emmer af historie, og vandreturen fører forbi de fem steder, hvor herregården i tidens løb har ligget. Begynd turen ved Hald Hovedgård – det femte Hald – hvor man langs vejen til herregården kan se Niels Bugges Hugtænder. Der er tale om vildtbanesten, som markerede grænserne for de kongelige jagtmarker. Hertil og ikke længere! I 1600- og 1700-tallet var der nemlig heftige straffe, hvis man gik på jagt på kongelig ejendom. Det Danske Forfatter- og Oversættercenter har til huse på Hald Hovedgård. Ved Hald Hovedgård er der også naturskole, overnatningssted (pilgrimsherberg) og Laden med udstilling, der har fokus på områdets historie og natur.
Turen går først til den tidligere vandmølle, der i dag er Niels Bugges Kro. Kroen er et populært overnatnings- og spisested. Her krydses vejen for at nå Gammel Hald. Det gamle voldsted er fra tidlig middelalder, og kaldes også det første Hald. Vandreturen fortsætter ad Høegh Guldbergs Allé – lindealleen langs Hald Sø – som blev anlagt af den tidligere statsminister Ove Høegh-Guldberg (1731-1808), der er en af mange berømtheder, der har haft sin gang på Hald. Han døde på Hald og blev begravet i nærliggende Finderup.
Det andt og tredje Hald – Niels Bugges Hald og Jørgen Friis´ Hald – stammer fra henholdsvis 1347 og fra tiden omkring reformationen (1528), mens Valdemars Skanse er en belejringsskanse fra midten af 1300-tallet.”– Hald Ruin eller Jørgen Friis’ Hald. Turen ender i Parken ved Hald Hovedgård, hvor der er to, hvide orangerier, der var en del af det fjerde Hald.