Udviklingen fortsatte i 1970’erne, og i begyndelsen af 1980’erne stod det klart, at der måtte handles: Der skulle gøres noget ved algerne og iltsvindet på bunden af søen. I 1986 blev der sat ind på flere fronter: Fire (forurenende) dambrug blev købt og efterfølgende nedlagt (den proces begyndte i 1985, og det sidste dambrug blev lukket i 1988), spildevand fra de nærliggende landsbyer blev ledt uden om søen, og landbrugsdriften blev indstillet på hovedparten af de mest sønære arealer. Samtidig gav man søen kunstigt åndedræt. I praksis vil det sige, at Hald Sø om sommeren fik tilført ilt ved hjælp af slanger og dyser på søens bund. Resultatet udeblev ikke: Søen blev klarere, og dyr og planter vendte tilbage. Lokale lystfiskere var med til at restaurere bække og andre vandløb. Blandt andet skabte man bedre strømforhold i bækkene og skjulesteder for småfisk ved at anbringe sten eller lade dem ligge, ligesom der blev udlagt gydegrus. Det førte generelt set til bedre gydepladser for søørrederne, der dermed steg kraftigt i antal i Hald Sø.
Det tidligere Viborg Amt havde håbet, at søen kun skulle have kunstigt åndedræt i ca. ti år. Men da man holdt op med at ilte, gentog fortidens synder sig. Der blev frigivet øgede mængder fosfor fra bundslammet, og algevæksten tog til igen. Der er derfor stadig behov for at tilføre ilt til søen – dog i langt mere begrænset omfang end tidligere, dvs. kun om sommeren (juni-oktober), hvor iltmængden i søens bundvand er stærkt nedsat. Hvor længe Hald Sø skal tilføres ilt, ved ingen. Man kan se ilttanken – en termotank med flydende ilt – i søens sydlige ende. Ilttanken er ved parkeringspladsen ved Dollerup Bæk.
Den gode historie om genopretning af natur og miljø har fået miljøfolk fra andre lande til at strømme til Hald Sø for at få ideer til, hvad de evt. kan gøre i deres hjemlande. Ikke kun dyreliv, planter og lystfiskere nyder godt af den miljømæssige indsats.”I dag er vandets kvalitet god, og lokale og turister kan bade i søen. Som badevandssø skal Hald Sø overholde de krav, som Miljøstyrelsen stiller til badevand.
Læs mere om planter i Miljøstyrelsens artsleksikon