Margueritruten

Danmarks mest kendte rute går gennem naturskønne landskaber

Margueritruten strækker sig over hele 4.218 kilometer. Ruten kan ses i hele sin længde på kortet herunder fra udinaturen.dk. Åbner du kortet, kan du til- og fravælge andre faciliteter langs ruten som fx bålpladser og vandposter.

Margueritruten blev indviet i 1991. Ruten blev, som en hyldest til Dronning Margrethe II, navngivet efter dronningen, og symbolet for ruten er inspireret af det smykke, som dronningens mor, Ingrid, fik lavet til sit bryllup med den senere kong Frederik IX i 1935.

 

Naturstyrelsen har ansvaret for at formidle og vedligeholde Margueritruten på digitale kort - udinaturen.dk - mens kommunerne har ansvaret for skiltningen langs ruten.

Alle må formidle ruten, så længe der henvises til ruten på Udinaturen.dk. Du kan få oplysninger om det, du kan se langs ruten, gennem turistkontorer, turguider, bøger mv.

Følg Margueritruten til spiseoplevelser

Langs med den naturskønne rute findes mere end 100 økologiske spisesteder fordelt rundt i hele landet.

Læs mere om spisestederne på VisitDenmarks hjemmeside

Det kan du opleve på Margueritruten

Bjergene i Odsherred

Den sjællandske natur er meget varieret, der er store søer, grønne bakker, store bøgeskove, strande med høje skrænter, hvor der er gode udsigtspunkter ud over havet og de omkringliggende øer. Selvfølgelig er landskabet også præget af den menneskelige hånd, flere steder langs ruten er store områder inddæmmet for at skabe mere landbrugsjord, men også det karakteristiske herregårdslandskab præger store dele af Sjælland.

Det sjællandske landskab gemmer mange spor fra vores historie. Langs hele ruten er der mange muligheder for at se de flotte historiske seværdigheder, som herregårde, slotte (fx Frederiksborg slot i Hillerød, Fredensborg slot i Fredensborg og Amalienborg og Rosenborg i København) og borge (fx Kronborg i Helsingør og Christiansborg i København), de mange kirker (fx Roskilde Domkirke i Roskilde, Vor Frue Kirke i Kalundborg, Skt. Bendts Kirke i Ringsted og Marmorkirken i København, samt nogle af de små med flotte kalkmalerier Tuse Kirke ved Holbæk og Højby Kirke ved Nykøbing Sjælland). De gamle fæstningsværker (fx Kastellet i København), oldtidsgrave og de mange små og store museer (Vikingeskibsmuseet i Roskilde, Vikingeborgen Trelleborg ved Slagelse, Lejre Forsøgsstation ved Lejre og Ulvsborg Historiske Værksted ved Asnæs-Lammefjord), som også er en god formidling af den sjællandske kulturhistorie, som strækker sig mere end tusind år tilbage.

Margueritruten viser vejen forbi tænkebænkene på Stevns.  Nyd køre- eller cykelturen langs kysten fra Fakseladeplads til Store Heddinge, hvor ruten bugter mellem bakker og hav.  Langs strækningen og flere andre steder i Stevns er der placeret bænke på naturskønne pletter, bl.a. ved Højrup Gl. Kirke og trampestien omkring Rødvig.  Så lad tankerne løbe frit og blive inspireret af den flotte udsigt.  Fortsæt til Stevns Klint, stig af og stræk benene for at føle suget i maven og bliv betaget af dette geologisk naturfænomen. 

Find mere information på Visit Stevns hjemmeside

Odsherred

Odsherred – med det bakkede landskab mellem Isefjord, Kattegat og Sejerø Bugt - er ét af Danmarks bedste vandreområder. Fra Sjællands Odde og ned langs Sejerø bugt kan man følge Sjællandsleden. Mod øst ved Isefjorden kan man følge Fjordstien som løber fra Audebo – dæmningen til den hyggelige havn i Rørvig. Men Odsherred har i alt 280 km vandreruter, heraf er 170 km afmærkede. De fleste er rundture, hvor man kommer tilbage til udgangspunktet. Byen er i øvrigt et godt udgangspunkt for vandring: 8 vandreture ligger i byens umiddelbare omegn; længden varierer fra 7 – 16 km. Odsherred afholder hvert år i august ”Odsherreds Vandrerfestival”.

Se programmet på VisitOdsherreds hjemmeside

Vandrekort og – bog med turbeskrivelser findes også hos VisitOdsherred.

Se en video fra Margueritruten Sjælland på Youtube

Det flade landskab på Lolland og Falster som i mange tilfælde kun lige er over vandstanden, står i skarp kontrast til de høje hvide skrænter ved Møn Klint. Dog kan man også besøge ”De Lollandske Alper” ved Ravnsborg.De mange skovomkransede søer og den lysegrønne bøgeskov og de hvide strande.

Landskab gemmer mange spor fra vores historie. Langs hele ruten er der mange muligheder for at se de flotte historiske seværdigheder, som herregårde (Knuthenborg Safaripark), de mange kirker (fx Gedesby Kirke på Sydfalster, Fanefjord Kirke på Møn). De imponerende broer der binder øerne sammen (Farøbroen, Storstrømsbroen og Dronning Aleksandrines Bro), og de mange små og store museer (fx Middelaldercentret i Nykøbing, Maribo Stiftsmuseum og GeoCenter Møns Klint), som også er en god formidling af den spændende kulturhistorie, som strækker sig mere end tusind år tilbage. 

Det flade landskab på Lolland og Falster som i mange tilfælde kun lige er over vandstanden, står i skarp kontrast til de høje hvide skrænter ved Møn Klint. Dog kan man også besøge ”De Lollandske Alper” ved Ravnsborg. De mange skovomkransede søer og den lysegrønne bøgeskov og de hvide strande

Landskab gemmer mange spor fra vores historie. Langs hele ruten er der mange muligheder for at se de flotte historiske seværdigheder, som herregårde (Knuthenborg Safaripark), de mange kirker (fx Gedesby Kirke på Sydfalster, Fanefjord Kirke på Møn). De imponerende broer der binder øerne sammen (Farøbroen, Storstrømsbroen og Dronning Aleksandrines Bro), og de mange små og store museer (fx Middelaldercentret i Nykøbing, Maribo Stiftsmuseum og GeoCenter Møns Klint), som også er en god formidling af den spændende kulturhistorie, som strækker sig mere end tusind år tilbage. 

Området på Nordlolland er et smukt område med masser af ture i det fri.  Fordyb dig i det smukke landskab ved Frederiksdal Gods samtidigt med, at du nyder godsets egen kirsebærvin. På Reventlow museet er der et væld af mindre ruter rundt i "herregårdslandskabet".  Skulle man have glemt sin egen cykel kan man her leje én - man kan selvfølgelig også gå turene. Hvis man kører lidt videre kommer man forbi Knuthenlund gods, som har økologisk landbrug, og hvor du kan se mejeriet og malkeområdet, hvor får og geder malkes.  Mens børnene hygger sig med at klapper de mange får og geder, kan du købe produkterne i gårdbutikken.  Eller nyd en lang ridetur i skovområdet. 

Besøg VisitLollandFalsters hjemmeside for mere inspiration

Fyn og det sydfynske øhav er meget præget af herregårdslandskabet for intet sted i Danmark finder man så mange herregårde og slotte som på Fyn.

Fyn er opdelt i to bakkeområder som er adskilt af Odense Ådal, samt en lavtliggende del i det nordøstlige Fyn. Der er flere steder hvor klinter bryder op og skaber sammen med de store bakker, mange gode udsigtspunkter over land og hav. Specielt for området er Langelands 690 hatbakker og Klintholm Kalkgrav med fossiler af planter og dyr.

Landskab gemmer mange spor fra vores historie. Langs hele ruten er der mange muligheder for at se de flotte historiske seværdigheder, som herregårde (fx Steensgaard ved Faaborg), slotte (fx Egeskov Slot, Valdemars Slot, Tranekær Slot, Holckenhavn Slot, Broholm Slot, Harridslevgaard og Nyborg Slot), de mange kirker (fx Sct. Knuds Kirke i Odense og Humble Kirke i Humble på Langeland) og de mange små og store museer (fx Brandts, H.C. Andersens Hus og Den fynske Landsby), som også er en god formidling af den spændende kulturhistorie, som strækker sig mere end tusind år tilbage.

Oplev tiden som den var i de gamle dage, fx med en tur ad Margueritruten forbi renæssanceslottet Harritslevgaard eller ved at cykle igennem det idylliske landskab ved Stillebækken, som dannede rammen om historierne fra Morten Korch.  Gør holdt ved Ditlevsdal Bisonfarm ved Morud, hvor man om sommeren kan komme tæt på de fascinerende dyr på en spændende Bisonsafari. Videre går turen forbi Langesø, som gemmer på mange gode oplevelser i naturen, så som en rask gåtur, ridning eller en stille fisketur på søen.

Det danske landskab er hovedsageligt skabt af vores sidste istid, men store dele det område hvor dette ruteforløb løber igennem var ikke dækket af is ved sidste istid. I sydvest er Nationalpark Vadehavet med det imponerende dyreliv et besøg værd. Det er et fantastisk fødekammer for mange tusinde fule på træk fra nord til syd. Bag digerne brædder marsken sig ud over det flade landskab og i øst toner den østjyske højderyg op indtil den igen bliver brudt af Lille Bælts vand.

Marsken skal i hvert fald have et ord med, med de inddæmmede områder ”Kogene”, den fede jord og så længe det ikke pløjes store mængder vadere.

Området gennemskæres næste fra østkysten og vesterud af en række store åer der passeres den ene på den anden alle med et rigt fiskeliv.

Ude helt mod øst er vi under isen og straks ændres landskabet til frodige gårde og landsbyer.

De store skove omkring Åbenrå dækker netop hen over grænsen øst vest og har derfor både frodig løvskov og mere karrig nåleskov.

Margueritruten går i dag gennem det naturskønne Marbækområde ved Esbjerg. Marbækområdet udgør ca. 1.300 ha og ligger 12 km nordvest for Esbjerg, grænsende op til Vadehavet, Ho bugt og Varde Å. Marbæk er i dag en del af den kommende Nationalpark, og området udgør en naturpark for Esbjerg og Varde. Landskabet er meget særpræget. Ved at følge de mange stier for gående, cyklende og ridende, kan man opleve den gode natur og finde agerskel fra ældre jernalder. Marbæk har de sidste par år udviklet sig til i dag at være et stort rekreativt område med mange oplevelses muligheder for både fastboende og turister, og er et besøg værd året rundt.

Det danske landskab er hovedsageligt skabt af vores sidste istid for omkring 10.000 år siden.  Det gælder dog ikke Vestjylland der netop isfri.

Landskabet kan groft deles op i tre elementer.

En kystlinje med klitter med hvidt sand, hjælme, havtornkrat med sine orange bær, blomster som strandært og mandstro. Her trives markfirben og hugorme side om side med badegæster.

På bagsiden af klitterne ligger klithede med sortbær, lyng og laver. Et magert landskab med mange specialister som billerne sandspringer, jagtedderkopper og skovfirben.

En stor del af kysten er en dobbeltkyst meget lig den der stadig ses i vadehavet. Barrierer øerne har fortsat nordud med store lagunefjorde bagved, des ses stadig i Ringkøbing, stadig og Nissum Fjord og søerne Filsø, hvor der nu er planer om at sætte vand igen og Ferring sø lige før Limfjorden.

Lagunerne og de tilhørende strandenge har et meget rigt fugleliv der kan opleves flere steder undervejs. Undervejs passeres flere fiskerbyer som hvide sande og Thyborøn, med en helt anderledes kultur og levevis end det bagvedliggende bondeland. Det er værd at stoppe op og opleve det. På strækningen er der flere museer der er værd at besøge.

  • Esbjerg med søfarts og fiskerimuseum, der netop kan fortælle om denne særlige kystkultur.
  • Ringkøbing museum.
  • Strandingsmuseet i Torsminde.
  • Akvariet i Thyborøn der viser dyrelivet i Nordsøen.
  • Lemvig museum med Planetstien, en kopi af solsystemet der virkelig giver indtryk af hvilke størrelser og afstande vi taler om.

Men denne del af Danmark var hovedsageligt ikke dækket af is ved sidste istid. Ruten følger kysten langs Vesterhavet med de store brede hvide strande og klitterne med det fine sand. Gå en tur på stranden og oplev de store vider og mærk vinden komme ind fra Vesterhavet.

Langs den jyske højderyg fra Aalborg i nord gennem Himmerland hvor man bl.a. kan opleve Lille Vildmose, som er Nordvesteuropas største højmose, Kronjylland hvor man bl.a. kan opleve Nationalpark Mols Bjerge, videre til smilets by Århus, gennem Søhøjlandet med de mange søer, kuperet terræn og store skove, til Fredericia i syd.

Rold skov og Rebild bakker med alle de store kilder er nok også en sang værd.

Den kalkrige jord og dermed planter.

Mols Bjerges åbne overdrev veksler med hede og overdrev. Det ligger klimatisk i storebæltsområdet, med varme tørre somre. Ned langs kysterne ses tydeligt et fladt forland af hævet havbund og lidt inde de gamle kystskrænger der står stejlt med krat.

Græsningen har gennem tiderne fremelsket tornede krat med ene og slåen.

Et hav af forskellige blomster som gul evighedsblomst, tjærenellike, bakkenellike, agermåne og naturligvis lyng skiftes til at pryde landskabet.

Gode udsigtspunkter fra Trehøje i syd, Ellemandsbjerget på Helgenæs og Agri Bavnehøj mod vest.

Mols bjerge opstod i klemmen mellem to istunger der skød sig nordud en i hver af Kalø og Ebeltoft vig. Nord for ved Tirstrup opstop smeltevandssletten hvor nu lufthavnen ligger.  

 Søhøjlandet består sådan set af et plateau ca. 100-140 m højde gennemskåret af to store Ø_V dale, den sydlige med Skanderborg sø – Mossø og Salten Langsø, den nordlige med Ravnsø, Knudsø, Birksø, Julsø, Borresø og Thorsø. Fra syd kommer Gudenå, Danmarks længste å og fylder dalen op med søer før den fortsætter nordud til Randers. Skrænterne ned mod sødalene er umulige at drive landbrug på og derfor her store områder med skove, faktisk Danmarks største sammenhængende skovområde fra Gludsted i vest til Ry i øst retur mod vest til Silkeborg og Gjessø og så igen mod nordøst for søerne til Laven. Et kæmpestort Z.

Skrænterne fra højlandet og ud mod dalene er falske bakker såkaldte koller. De giver mange gode udsigtspunkter hvoraf den bedst kendte, men ikke den bedste, nok er Himmelbjerget.

Uanset årstiden er Rold Skov tilgængelig for alle - på cykel, mountainbike, til fods eller på hesteryg. I foråret med sine lysegrønne farver, om sommeren i al sin pragt og vælde, rødmalet i efteråret og sneprydet om vinteren.  Her finder du Nordeuropas mest vandrige kilder, Urskoven, Rebild Bakker og Troldeskoven, hvor træerne er flerstammede, krogede og knortede.  Åerne byder lystfiskerne velkommen, og rundt omkring i skoven, er der primitive overnatningssteder og mulighed for, at gøre brug af skovens bivuakker. En travetur i skoven med en af områdets dygtige guider er en sund oplevelse for krop og sjæl. Der er mange muligheder: Anlagte, afmærkede stier eller ture på egen hånd klares nemt med gode kort. Hvad med en tur i hestevogn, hvor du bliver overfaldet af de berømte og berygtede Røvere fra Rold? Der er mulighed for at stoppe undervejs, enten ved en af skovens søer eller på steder, hvor børnene har mulighed for at boltre sig på naturlegepladserne. Du kan også gøre ophold ved en af de mange etablerede bålpladser, der er til fri afbenyttelse. Medbring selv madkurven og nyd den i den smukkeste af alle kulisser, nemlig Rold Skov og Rebild Bakker.

Ruten her deles i to dele kort efter Kolding forlades Østjylland og vi kommer ud vest for israndslinjen. Nok den mest markante grænse i Danmarks landskab. Området var ikke dækket af isbræerne under seneste istid, det præges af to elementer. Bakkeøer, rester fra forrige istid der ligger som store bakkestrøg med lange op og nedkørsler. Den største af disse er skovbjerg bakkeø der er på størrelse med Fyn og hvor Herning ligger lige midt på.

Imellem bakkeøerne ligger hedesletterne hvor man tydeligt kan se at jorden er flad som en pandekage. Her skyllede smeltevand fra israndslinjen vestpå og skabte det flade meget sandede jord hvor hederne tidligere bredte sig.

Både bakkeøer og hedesletter er præget af mager jord, så det er her vi oplever de store landskaber, plantager veksler med stumper af den gamle hede og med store landbrugsområder hvor gårdene er store og ligger spredt. Herregårde er der ikke mange af dertil er jorden for karrig.

Mellem Holstebro og Struer kører man ind under isen, og straks bliver jorden bedre og som ene forløber dukker herregården Avsumgård op.

Videre op over bedre jord i Salling og Himmersyssel fortsættes på den bedre men også mere bakkede jord, især Himmerland er præget af store ådale med udstrakte enge. Vi er nu på hævet havbund hvor ådalene tidligere har været fjorde, så de får en bred flad bund.

Langs Limfjorden har der altid boet mange mennesker. Ertebølle gav ophav til Køkkenmøddinger, der er en af de få danske ord der er international.

Lim = kalksten, har givet fjorden navn, kalken fra kridttid ca. 80-100 mil. år gammel, fuld af forsteninger. Hvor den er brudt giver den desuden gode muligheder for et speciale kalkflora med bl.a. Adskillige orkideer.

Spøttrup Borgen i Spøttrup. Trehøje som er Vestjyllands højeste punkt.

Brunkulslejerne ved Søby og Herning, et helt unikt landskab og en historie om dengang Klondyke lå i Midtjylland.

Hjerl hede frilandsmuseum med udstillinger af det gamle bondesamfund fra stenalderne frem til for 100 år siden.

Vitskøl kloster i Himmerland

Års museum med kopi af Gundestrupkarret (den blev fundet her)

Frederik 7 kanal til at føre folk og skibe udenom Nibe bredning giver et helt specielt miljø.

Den nordjyske natur er meget varieret, man finder alt hvad Danmark har at tilbyde med skove, enge bakker og åbne vidder, samt plantager, marker og endda en ”ørken” ved Råbjerg Mile med dens 3,5 millioner m³ sand.

Nordjylland er separeret fra resten af Jylland af Limfjorden, men det giver endnu flere spændende oplevelsesmuligheder, som de små fiskerbyer, de mange broer og de naturskønne strandenge som Vejlerne, som er Nordeuropas største fuglereservat. Samt Danmarks første Nationalpark Thy. Havene omkring Nordjylland har mange ansigter, Vesterhavet med de brede hvide strande og de store bølger, er om sommeren med til at lokkende mange turister og badeglade gæster til, men om vinteren er det et hårdt landskab med hvor man kan opleve naturens voldsomme kræfter, når blæsten kommer fra vest. Kattegat og Limfjorden byder derimod på mere børnevenlige bademuligheder. Og kun i Nordjylland er det så let at opleve solopgangen over Kattegat og solnedgangen over Skagerrak. 

Nordjylland er præget af at landet har hævet sig efter istiden så mange mindre øer er samlet i et større land. Havbundsområder er præget af fladt land ofte noget sandet. Morænen meget bakket og med vekslende jordsmon.

Jyske Ås ned midt gennem Vendsyssel med skove og bakker gennemskåret af dybe bækkløfter.

Her gror rester af fortidens løvskove som krat af bøg og eg, vekslende med mørk højstammede skove af gran og fyr. 

Ud mod kysterne og op ad Skagens gren er der store områder med plantager og klitheder.  Med en karrig og specialiseret plantevækst. I lavninger med kødædende planter som soldug og vibefedt. Imellem med orkideer som enghullæbe og plettet gøgeurt og i højderne med havtorn og ene.

Marguritruten kører igennem Lille Vildmose, som med sine 7.600 hektar er Danmarks største fredning på land og et eldorado for naturelskere og historisk interesserede. I Lille Vildmose kan man opleve ørne, traner, krondyr og vildsvin samt et varieret fugle- og planteliv. I forbindelse med et stort naturgenopretningsprojekt, blev der i 2016 udsat elge i Lille Vildmose.

Oplev Toppen af Danmarks kultur, natur og landskaber på nærmeste hold fra sadlen, - lad jer beruse af den friske luft og vinden fra havet – i et herligt cykelområde, som ikke kræver de store anstrengelser. Tag cyklen bag på bilen og oplev Margueritruten mellem Løkken og Frederikshavn på en anderledes måde. Området byder på afvekslende cykelruter; på små veje gennem hyggelige landsbyer i Løkken og Lønstrupområdet og forbi det naturskønne Rubjerg Knude og ad cykelsti langs vandet rundt om Frederikshavn til det spændende og kuperede Bangsbo-område. På strækningen omkring Hirtshals følger Margueritruten desuden også cykelsti, som indbyder til en cykeltur med hele familien.