På den globale skala har FNs biodiversitetspanel IPBES på baggrund af en lang række forskningsresultater, naturovervågning og analyser peget på, at naturen mange steder på jorden er truet. De væsentligste trusler mod biodiversiteten er bl.a. fjernelse og indskrænkning af levesteder, udnyttelse af naturressourcer, forurening, klimaforandring og invasive arter og sygdomme.
En lang række arter af dyr og planter er truede eller uddør, og det gør naturen mindre artsrig.
I Danmark har naturen siden sidste istid ændret sig fra et relativt skovdomineret landskab med vådområder og dynamisk kystnatur til et betydeligt mere opdyrket land med færre skove og kulturprægede landskaber med infrastruktur, byer og marker. Danmark er et lavland, der er let at opdyrke, og med 60 % opdyrket land hører Danmark til et af de mest opdyrkede lande i verden. Det betyder, at der ikke er særligt meget plads til den vilde natur.
Den seneste rødliste, som er en fortegnelse over danske arters udbredelse og sjældenhed, viser, at over 40 % af de arter, man har kunnet vurdere, enten er truede, næsten truede eller forsvundet fra vores natur. Denne forsvinden og nedgang i antal arter er en trussel for den biologiske mangfoldighed – biodiversiteten.
Gennem FN’s biodiversitetsmål og EU’s naturdirektiver og biodiversitetsstrategi har Danmark forpligtiget sig til at stoppe nedgangen af den biologiske mangfoldighed. Det løfter Danmark bl.a. gennem en række love samt forskellige indsatser med naturgenopretning af søer, vandløb og vådområder samt udtagning af landbrugsjord, der kan omdannes til enge, heder og overdrev.
Flere danske forskere og meningsdannere har i længere tid talt for vigtigheden af at afsætte plads til store sammenhængende naturområder uden produktion og med mulighed for, at naturlige processer og fri dynamik kan være med til at styrke biodiversiteten i Danmark.
Regeringen, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet blev i december 2020 enige om en natur- og biodiversitetspakke, der netop sætter fokus på at forbedre naturen og biodiversiteten i Danmark (Aftale om finansloven for 2021 mellem regeringen og Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet af 6. december 2020).
I pakken er der afsat 888 mio. kr. til indsatser i 2021-2024. Indsatser der bl.a. tæller 75.000 hektar urørt skov og op mod i alt 15 nye naturnationalparker.
Allerede i juni 2020 blev der indgået politisk aftale mellem regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet om at etablere de to første naturnationalparker i Gribskov og Fussingø, og der er efterfølgende vedtaget lovregler med et bredt flertal i Folketinget om naturnationalparker, der udgør den lovmæssige ramme om de kommende naturnationalparker.
Efterfølgende har regeringen og aftaleparterne besluttet, at de næste tre naturnationalparker skal ligge i Almindingen på Bornholm, Stråsø mellem Herning og Holstebro og Tranum ved Jammerbugt.
De sidste 10 naturnationalparker kommer til at ligge her:
- Læsø Klitplantage (Læsø Kommune)
- Hanstholm i Thy (Thisted Kommune)
- Husby Klitplantage i Vestjylland (Holstebro Kommune)
- Kompedal Plantage i Midtjylland (Silkeborg Kommune)
- Mols Bjerge i Djursland (Syddjurs Kommune)
- Nørlund Plantage og Harrild Hede i Midtjylland (Ikast-Brande Kommune og Herning Kommune)
- Draved Skov og Kongens Mose i Sønderjylland (Tønder Kommune)
- Hellebæk Skov og Teglstrup Hegn i Nordsjælland (Helsingør Kommune)
- Bidstrupskovene på Midtsjælland (Lejre Kommune)
- Ulvshale Skov på Møn (Vordingborg Kommune)
Sammenlagt vil de i alt 15 naturnationalparker brede sig over et areal på ca. 25.000 ha. Et område, der er mere end 20 gange så stort som Danmarks mest besøgte naturområde, Dyrehaven, og hvor naturen får plads til at udvikle sig på mere naturlige præmisser.