Regler i naturen

I de statslige skov- og naturområder er der adgang næsten overalt døgnet rundt og året rundt for langt de fleste aktiviteter — så danskerne kan få de bedste muligheder for gode naturoplevelser.

Gennem lovgivningen har borgerne fået grundlæggende rettigheder til at færdes på de statslige naturområder. Naturstyrelsen har udvidet disse adgangs- og oplevelsesmuligheder ved at:

  • fjerne begrænsninger i borgernes muligheder for at færdes i den statsejede natur. Derfor kan man her fx samles i store grupper uden først at skulle spørge
  • lave flere og bedre faciliteter: du kan fx benytte en af de mange bålpladser, hundeskove, fugletårne, sheltere mv., som er et ekstra grundlag for gode naturoplevelser
  • formidle oplevelser og muligheder: De mange foldere kan hjælpe dig frem til de særlige naturoplevelser og på Udinaturen.dk kan du finde talrige faciliteter, stier mv.
    Se foldere her
    Se mere på Ud I Naturen

Det er derfor hos Naturstyrelsen tilladt at gå overalt i skovbunden, døgnet rundt og året rundt for de fleste aktiviteter. Du kan cykle på veje og stier, hvor man kan cykle med en almindelig cykel. Du kan ride på talrige ridestier, overnatte i telt eller shelter, se på fugle fra fugletårne, lave din egen mad på de mange bålsteder — og du kan lade din hund være løs i hundeskovene.

Af hensyn til andre brugere og naturen er der dog enkelte steder og enkelte aktiviteter, du først må gennemføre, når du har fået tilladelse.

Læs mere om, hvornår du skal ansøge om tilladelse

For nogle aktiviteter, fx hunde i hundeskove, skal man fortsat overholde visse regler af hensyn til andre brugere.

Læs mere om hunde i naturen