Regler i naturen

I de statslige skov- og naturområder er der adgang næsten overalt døgnet rundt og året rundt for langt de fleste aktiviteter — så danskerne kan få de bedste muligheder for gode naturoplevelser.

Du kan gå overalt i skovbunden. Du kan cykle på veje og stier, hvor man kan cykle med en almindelig cykel. Du kan ride på talrige ridestier, overnatte i telt eller shelter, se på fugle fra fugletårne, lave din egen mad på de mange bålsteder — og du kan lade din hund være løs i hundeskovene.

De særlige rettigheder på de statslige naturområder, har borgerne fået gennem lovgivningen. Naturstyrelsen har udvidet mulighederne ved at indrette bålpladser, hundeskove, fugletårne, shelters og en række andre faciliteter — men også ved at fjerne begrænsninger i borgerens muligheder for færdsel.

Her har borgerne gennem lovgivningen fået særlige rettigheder, som ikke findes på andre naturområder. Naturstyrelsen har som grundejer udvidet mulighederne, så brugerne fx kan samles i store grupper uden først at skulle spørge. Og endelig har Naturstyrelsen skabt bålpladser, hundeskove, fugletårne, sheltere mv., så danskerne kan få de bedste muligheder for gode naturoplevelser.

Der er derfor adgang næsten overalt, døgnet rundt og året rundt for de fleste aktiviteter. Du kan fx gå overalt i skovbunden, cykle på veje og stier, hvor man kan cykle med en almindelig cykel, ride på talrige ridestier, overnatte i telt eller shelter mange hundrede steder, se på fugle fra fugletårne, lave din egen mad på de mange bålsteder eller lade din hund være løs i hundeskovene.

Af hensyn til andre brugere og naturen er der dog enkelte steder og enkelte aktiviteter, du først må gennemføre, når du har fået tilladelse. Og for nogle aktiviteter, fx hunde i hundeskove, skal man fortsat overholde visse regler af hensyn til andre brugere.